StoryEditorOCM
Kultura69.DUBROVAČKE LJETNE IGRE

PREDSTAVLJENA TREĆA DRAMSKA PREMIJERA Pod balkonima - predstava koja ide dalje od Visa i dublje od Mediterana

Piše PSD.
14. kolovoza 2018. - 17:19

Detalje posljednje dramske premijere 69. Dubrovačkih ljetnih igara, „Pod balkonima“ Ranka Marinkovića u režiji Darija Harjačeka i u dramaturgiji Vedrane Klepice otkriveni su na konferenciji za medije u Festivalskoj palači. Najprije je intendantica Igara,Dora Ruždjak Podolski navela kako „s velikim veseljem“ najavljuje posljednju dramsku premijeru 69. festivalskog ljeta. Nakon 37 godina Marinković se ponovno izvodi na Igrama, a Ruždjak Podolski je komentirala kako se on pretjerano često ne igra u Hrvatskoj i kako ga je iz „okamenjenosti u školskoj lektiri“ privilegija izvesti na svjetlo dana.

- Čuti Rankove rečenice i Rankovu misli  na ovome tlu je zaista izuzetan privilegija. Druga je privilegija imati ovakvu izvanrednu plejadu glumaca od najstarije do najmlađe generacije. Oni znaju i imaju što reći, a treća privilegija je suradnja Vedrane Klepice i Darija Harjačeka, kazala je intendantica.

Njezin pomoćnik za dramski program, Saša Božić kazao je kako je, oblikujući ovogodišnji program Igara, cilj bio tematski istražiti i pozabaviti se kulturološkom odrednicom Mediterana. Nazvao je Marinkovića „viškim Voltaireom“, a izjavio je kako je „nevjerojatna vrijednost predstave to što ide dalje od Visa i dublje od Mediterana“.

Obraćajući se okupljenima, Harjaček je zahvalio intendantici što je prepoznala impuls u njegovom radu.

- Ovo nije predstava koja želi biti lijepa, ovo nije predstava koja želi umjetnički zadiviti na bilo koji način, premda to čini, ovo je predstava koja želi komunicirati o nekim vrlo važnim stvarima. Ne znam daje li ova predstava odgovore, ali mislim kako moral ni pod koju cijenu ne može biti relativna kategorija. Rad na ovoj predstavi bio je otvoreni proces, riječ je o fenomenalnom ansamblu, možda najboljim s kojim sam radio u svom životu. Dakle,  riječ je o glumačkoj reprezentaciji Hrvatske s kojom je bilo predivno raditi, oduševljeno je komentirao redatelj.

Klepica je pak kazala kako je isprva imala određeno strahopoštovanje prema Ranku Marinkoviću, kojeg je opisala kao „jednim od najboljih hrvatskih pisaca i simbolom Mediterana“.

- Ekonomski, politički i društveni moment danas nije puno drugačiji od onog u Marinkovićevoj knjizi. Protagonist naše predstave je zajednica i pitanje kako spasiti zajednicu,  zaključila je dramaturginja.

U predstavi igraju: Nikša Butijer, Marko Makovičić, Doris Šarić Kukuljica, Helena Buljan, Maro Martinović, Dado Ćosić, Dušan Gojić, Ugo Korani, Livio Badurina, Nataša Kopeč,  Linda Begonja, Jelena Miholjević, Ema Pralas te Josip Brakus, Marin Klišmanić i Ivan Pašalić. Scenografkinja je Vesna Režić, a kostimografkinja je Doris Kristić. Glazbu potpisuje Nenad Sinkauz, a dizajn svjetla Elvis Butković dok je inspicijent Roko Grbin.  Donator predstave, u obliku čeka od 180 tisuća kuna je OTP banka koja je, zanimljivo, financijski potpomogla i posljednju predstavu u Harjačekovoj režiji na 62. Igrama - „Katu Kapuralicu“ Vlaha Stullija. bLu

23. travanj 2024 11:58