StoryEditorOCM
KulturaGALERIJA "SEBASTIANART"

JOSIP PINO TROSTMANN OTVORIO IZLOŽBU Radost ljeta na veliku radost dubrovačke publike

Piše PSD.
3. kolovoza 2018. - 01:13

Izložba "Dubrovnik iz Svetog Jakova s dvije palme" koja je 13. srpnja u sklopu 69. Dubrovačkih ljetnih igara otvorena u atriju palače Sponza još nije ni zatvorena, a vrijedni dubrovački slikar Josip Pino Trostmann otvorio je već novu izložbu! Reklo bi se kako u punoj kreativnoj snazi slavi 80 godina života i 55 godina umjetničkog rada. Povodom toga dubrovačka umjetnička galerija "SebastianArt" ugostila je Trostmannovu izložbu "Radost ljeta". O novoj izložbi, ali i o stvaralaštvu ovog cijenjenog akademskog slikara, povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković napisala je nekoliko riječi u predgovoru kataloga.

- Tijekom godina, Trostmann je stvorio koherentan sustav intimističkih krajolika i dinamiziranih veduta. Bilo da je riječ o njegovim karakterističnim motivima, poput svima nama prepoznatljive „Pinove“ Minčete ili pak o mrtvim prirodama (najčešće vaze s cvijećem), svaka njegova slika je nabijena jakom unutarnjom energijom, svaka mrlja isijava vlastitu svjetlost dok svaki potez zrači životodajnom pokrenutošću. Trostmann je prije svega slikar – kolorist; i to izravni nastavljač dubrovačke kolorističke tradicije. Ciklus Radost ljeta inspiriran je umjetnikovim rodnim Dubrovnikom; Gradom nad kojim krijesi uzavrelo sunce, dok se oko kula i utvrda pruža uskovitlano nebo i more u usklađenim plavim, zelenim i ljubičastim tonovima boje sa snažnim naglascima crvene i žute. Vrlo dojmljive i emotivne su slike mrtvih priroda, odnosno aranžmana različitih predmeta. Toliko koncentrirane životne energije i gotovo oživotvorenog disanja cvijeća, vaza, vrčeva i voća u jasnim kompozicijama teško je uvidjeti na prvi pogled. No, ako bolje usmjerimo vlastito oko i uronimo u dubinu umjetnikove mrtve prirode, ne možemo, a da se ne zapitamo kako je Pino Trostmann tim „mrtvim“ predmetima uspio udahnuti toliko života, zapisala je Batinić Ivanković nazvavši Trostmanna "velikanom dubrovačke, ali i hrvatske likovne scene".

Umjetnikov sin, Teo Trostmann, naglasio je kako su izložena djela rađena s velikom radošću te zahvalio vlasnici galerije "SebastianArt" Andreji Dujić na gostoprimstvu kazavši pri tome kako je ova renomirana galerija "nositelj kulture u Dubrovniku". Također, zahvalio je i Batinić Ivanković na lijepom tekstu, ali i kolekcionaru i likovnom kritičaru Andriji Seifriedu.

Izložba u galeriji "SebastianArt" ostaje otvorena do 28. kolovoza, a ovim putem valja posjetiti kako se izložba u Sponzi može pogledati do 4. kolovoza. bLu

20. travanj 2024 02:54