Vijesti Kultura

GLAZBOM OČARAO LOKRUM

Pobjednički koncert velikog Mische Maiskog

GLAZBOM OČARAO LOKRUM

Dok je Stradunom vladalo navijačko ludilo, Lokrumom je sinoć gospodarila glazbena čarolija.

Jedan od najvećih živućih violončelista na svijetu Mischa Maisky uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem maestra Pier Carla Orizia, u najljepšem je svjetlu otvorio glazbeni program 69. Dubrovačkih ljetnih igara koncertom.

Nakon završetka pobjedničke polufinalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, kojom je Hrvatska izborila ulazak u finale, u slavljeničkom raspoloženju ovi vrhunski glazbenici izveli su program slavenskog kruga skladatelja u koji su uvrštena dva češka, Smetana i Dvořák te jedan hrvatski skladatelj, Jakov Gotovac.

Uz Koncert za violončelo i orkestar u h-molu Antonína Dvořáka, po izboru i u izvedbi Mische Maiskog, Zagrebačka filharmonija izvela je najuspjelije orkestralno djelo Jakova Gotovca- Simfonijsko kolo te simfonijsku pjesmu Vltava Bedřicha Smetane koji se smatra najvećim predstavnikom nacionalnog smjera u povijesti češke glazbe.


U čarobnoj noćnoj lokrumskoj atmosferi, najljepši poklon publici na kraju koncerta bio je Nokturno ruskog skladatelja P. I. Čajkovskog, odsviran kao glazbeni dodatak.

Mischa Maisky glazbenik je svjetskog glasa i, kako sam za sebe kaže, građanin svijeta, a premda redovito nastupa na većini najprestižnijih međunarodnih festivala, posebnu povezanost osjeća s Dubrovnikom.


Ovaj nastup slavnog violončelista može se okarakterizirati kao slavljenički, povratnički koncert u grad u kojem je uz nekoliko nastupa na Ljetnim igrama (2001. i 2002.), između 2000. i 2012. svake godine održao nastup na festivalu komorne glazbe “Julian Rachlin i prijatelji”. 

Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije