StoryEditorOCM
KulturaFONDACIJA TBA21 NA ČELU S FRANCESCOM VON HABSBURG

OTVOREN DRUGI DIO MEĐUNARODNE IZLOŽBE Oceani okruženi zidovima franjevačkog samostana na Lopudu<br />  

Piše PSD.
7. srpnja 2018. - 17:21

U novoobnovljenom franjevačkom samostanu Gospe od Špilice na Lopudu otvoren je drugi dio izložbe ”Oceani - Pogled na svijet kroz dijalektiku plime i oseke”. Naime, prvi dio ove međunarodne izložbe na kojoj izlaže 17 umjetnika, otvorila je zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić 4. srpnja na taraci Umjetničke galerije Dubrovnik. Pored UGD-a, izložbu organizira fondacija TBA21 na čijem je čelu njezina utemeljiteljica Francesca von Habsburg. Kustosica izložbe je Stefanie Hessler, a izložbu je trebala otvoriti ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, međutim, ispričala se.

Postavom izložbe istražuju se kulturne, političke, sociološke i biološke dimenzije oceana kroz multimedijalne instalacije, video radove, fotografiju i skulpturu te se istovremeno ispituju učinci ljudskog djelovanja.

Obnovu samostanskog kompleksa zato je pohvalila pročelnica Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Žana Baća rekavši kako će obnovom objekta Lopud, uz postojeću turističku ponudu, dobiti važan resurs razvoja lokalne zajednice.

O povijesti kompleksa i povezanosti franjevačkog reda s Lopudom potom je nešto više rekao povjesničar te župnik župe Marijinog Uznesenja u Rožatu fra Josip Sopta. Zahvalio je Von Habsburg na trudu, pa i ulaganjima koja je usmjerila u obnovi kompleksa. Primjerice, 1585. zabilježeno je kako na otoku Lopudu živi 700 obitelji i 7 franjevaca, a posljednji franjevci koji su imenovani za službu u samostanu Gospe od Špilice imenovani su davne 1819. Nakon toga za samostan je prepušten volji vremena i prirode. Sopta je naglasio kako je ugovor s Von Habsburg sklopljen 1997. te su mislili da će sve završiti za tri godine, ali se cijeli proces prolongirao.

- Bogu hvala da se Francesca von Habsburg nije dala smesti, naglasio je franjevac.

Izrazio je nadu kako će i zvonik i crkva uskoro biti obnovljeni do kraja. Rekao je kako je crkva, "srce" svakog samostana te izrazio želju da se opet sedam franjevaca naseli na Lopud. Izložbu ”Oceani - Pogled na svijet kroz dijalektiku plime i oseke” ocijenio je kao nastavak misije svetoga Franje koji je bio zaštitnik ekologije odnosno svega živoga na Zemlji. Potom je Sopta blagoslovio kompleks koji će za javnost biti otvoren od 9. srpnja.

Izložbom na Lopudu obilježava se i dugo očekivano otvorenje samostana Gospe od Špilice, sagrađenog davne 1483. godine, koji nakon dugih 18 godina radova na restauriranju i obnovi postaje nov i dinamičan prostor za konferencije, odmor i okupljanja.

Povodom otvorenja izložbe, u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i u samostanu Gospe od Špilice na Lopudu organiziran je i simpozij Povratak moru. Riječ je o nizu panel rasprava u kojima su, uz predstavnike TBA21-Academy, sudjelovali umjetnici čija su djela predstavljena u okviru izložbe, ali i ključni akteri s Jadrana koji posebnu brigu posvećuju oceanskim ekosustavima i lokalnim zajednicama.

Nakon Austrije i Francuske postav je stigao na krajnji jug Hrvatske, a posjetiteljima u Dubrovniku i na Lopudu bit će dostupan do 30. rujna. bLu

20. travanj 2024 05:16