StoryEditorOCM
KulturaPREDSTAVNICI SEDME SILE NA DRUŽENJU S FRANCESCOM VON HABSBURG

OBILAZAK SAMOSTANSKOG KOMPLEKSA I DRUGOG DIJELA IZLOŽBE O OCEANIMA Obnovljeni franjevački samostan Gospe od Špilice uskoro otvara svoja vrata javnosti

5. srpnja 2018. - 20:43

Fondacija TBA21 organizirala je za predstavnike medija obilazak franjevačkog samostana Gospe od Špilice sagrađenog 1483. te drugog dijela izložbe ”Oceani - Pogled na svijet kroz dijalektiku plime i oseke”. Naime, jedan dio ove međunarodne izložbe na kojoj izlaže 17 umjetnika otvoren je 4. srpnja u Umjetničkoj galeriji, a drugi dio će 6. srpnja na Lopudu otvoriti ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Domaćica susreta, predsjednica i utemeljiteljica fondacije TBA21, Francesca von Habsburg, kazala je kako je sretna što je obnova službeno završila. Istaknula kako izložbom, ali i otvorenjem samostana javnosti, želi graditi mostove prema lokalnoj zajednici istovremeno istaknuvši kako je upravo smisao i zadatak kulture graditi mostove. Nije otkrila cjelokupne troškove obnove, ali je izrazila želju da kompleks samostana bude iskorišten za razne svrhe i prigode, primjerice kao mjesto održavanja nekog filmskog festivala ili slično. Dodala je kako se izložbom o oceanima šalje poruka o očuvanju okoliša, posebice oceana koji su danas ugroženi više nego ikada.

O samom uređenju i obnovi samostana više je rekla arhitektica Rujana Bergam Marković iz arhitektonskog studija ”Arhitektri” u Zagrebu koji zdanje četiri godine radi na završetku obnove samostanskog kompleksa kojeg čine utvrda, samostan i crkva.

- Utvrda koja je u sklopu samostanskog kompleksa je nastala nešto ranije zbog obrane sela od napada s mora s obzirom da je Lopud bio poprilično bogat otok. Nakon toga, nastali su crkva i samostan i opasani su zidinama. Riječ je o XV. stoljeću, a krenulo je od XIV. stoljeća. Samostan je dugo vremena bio zapušten te je izgorio u požaru. Ono što je ovdje bilo na početku obnove jesu zidine, zidine bez krovova, stropova, sve je bilo zaraslo... Kada se krenulo u obnovu sve je trebalo strukturalno osigurati kako bi objekt bio siguran za ljude i to je bilo poprilično opsežno i dugotrajno. Također, napravljeno je jako puno ispitivanja materijala koji su ovdje kako bi se znalo s kojim materijalima treba raditi obnovu. Sve je na kraju restaurirano, konzervirano u jednom bliskom razgovoru s konzervatorima u Dubrovniku s kojima smo imali odličnu suradnju i koji su, nakon što smo se malo bolje upoznali, shvatili dobronamjernost i pozitivu cijelog ovog pothvata i od tog smo trenutka sve daljnje korake lako dogovarali, istaknula je arhitektica.

Otkrila je još neke tehničke detalje obnove.

- Objekt se izuzetno aktivno završava zadnje dvije godine. Sad smo došli do kraja, a u ponedjeljak, 9. srpnja se otvara za javnost. Drago nam je svima i ponosni smo na to. Utvrda je predivan objekt koji je izrazito multifunkcionalan, namijenjen je prvenstveno za evente. Samostan je prostor u kojem je sada izložba, a koji je konferencijski centar, a ima tu i nešto smještajnih jedinica. Akcent je bio na multifunkcionalnosti. Samostan ima oko 1.500 kvadrata, a utvrda tristotinjak. Terena ima 2.500 kvadrata. Ono što smo tijekom obnove morali nadoknaditi, vadili smo doslovno iz naših vrtova, a tu prvenstveno mislim na kamen. Da bi ova kuća zaživjela u XXI. stoljeću morali smo je podržati instalacijski pa smo napravili jednu nevidljivu tehničku sobu koja je ukopana. Kamenje koje smo iskopavali, koristili smo u obnovi i tako mogu reći da je kamen korišten za naše potrebe stopostotno lokalan. Za sve naše nove intervencije smo se složili da one budu XXI. stoljeće, dakle, da ne "imitiramo" ili "glumimo". Svi novi prostori čine novi zidovi i suvremeni materijali, kako u obrad, tako i u načinu tretiranja. Trudili smo se to napraviti vrlo mirno i vrlo suzdržano zato što mislimo da to naslijeđe koje imamo, izuzetno važno i predivno te se nismo htjeli takoreći nametnuti. Sva nova arhitektura komplementira prostor koji smo naslijedili za daljnji rad, kazala je arhitektica koja priznaje kako je raditi zimi bilo posebno izazovno jer je Lopud zimi prazan te je trebalo stalno putovati na relaciji Dubrovnik – Lopud.

Isto tako, izrazila je nadu kako će novoobnovljeni samostan biti neki "magnet" koji bi to stanje u budućnosti mogao promijeniti. Direktor fondacije TBA21 Markus Reymann pojasnio je kako je cilj izložbe stvoriti bolji odnos prema moru te otkrivanje oceana, a isto je tako cilj same fondacije je briga o oceanima. Sretan je što je izložba došla na krajnji jug Hrvatske i što se vratila moru. Nakon gostovanja u Dubrovniku i na Lopudu, postav dalje ide u Boston potom na Karibe, a onda na područje Tihog oceana. Kustosica izložbe ”Oceani - Pogled na svijet kroz dijalektiku plime i oseke” Stefanie Hessler okupljenim je novinarima navela detalje postava kojeg čuvaju samostanske zidine.

Obilazak je okončan neformalnim druženjem s Francescom von Habsburg, predstavnicima fondacije TBA21 te prisutnim umjetnicima.

20. travanj 2024 18:26