StoryEditorOCM
KulturaOCEANI - POGLED NA SVIJET KROZ DIJALEKTIKU PLIME I OSEKE

OTVORENA SREDIŠNJA IZLOŽBA UMJETNIČKE GALERIJE Plava životna sila koja povezuje svijet

Piše PSD.
5. srpnja 2018. - 02:14

Središnja izložba Umjetničke galerije ”Oceani - Pogled na svijet kroz dijalektiku plime i oseke” otvorena je na velikoj taraci vile Banac. Riječ je o izložbi međunarodnog karaktera nastaloj na temelju suradnje fondacije TBA21 i UGD-a. Inače, izložba je pored Umjetničke galerije, postavljena u renoviranom samostanu Gospe od Špilice na otoku Lopudu, a otvorit će je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek 6. srpnja s početkom u 20.30 sati.

- Večerašnji događaj nastao je u sprezi djelatnika Umjetničke galerije, posebice Jelene Tamindžije, ali i suradnika Francesce von Habsburg. Naravno da je u ovoj izložbi riječ o ekologiji i akvakulturi, ali je tema i život uz more. Drago mi je da su s nama umjetnici iz cijeloga i svijeta, pa tako i brojni kolekcionari. Dubrovnik zaslužuje biti na likovnoj karti svijeta i ovom izložbom to postižemo, kazao je ravnatelj UGD-a, Marin Ivanović.

Von Habsburg je kao predsjednica fondacije TBA21 istaknula kako joj drago biti opet na taraci Umjetničke galerije nakon izložbe 2003. Naglasila je kako je veseli i ponosi njezin dugi odnos ljubavi i poštovanja prema Dubrovniku. Pojasnila je kako oceani daju životnu snagu te povezuju narode i države i zbog toga je izložba međunarodna. Također, ispričala se što na izložbi ne izlaže niti jedan hrvatski umjetnik, ali je obećala da će u sljedećem postavu uvrstiti sudionika iz Hrvatske. Na kraju je predstavila sve prisutne umjetnike koji sudjeluju u ovom projektu.

Kustosica izložba Stefanie Hessler upoznala je okupljene s detaljima postava i pozadinom nastanka ove izložbene priče. Naime, izložbom u organizaciji TBA21-Academy, predstavilo se 17 umjetnika čija prepoznatljiva djela istražuju kulturne, političke, sociološke i biološke dimenzije oceana kroz multimedijalne instalacije, video radove, fotografiju i skulpturu, istovremeno ispitujući učinke ljudskog djelovanja.

Izložbu je, čestitajući svima koji su sudjelovali u njoj, otvorila zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić koja je u ime Grada Dubrovnika izrazila poštovanje Von Habsburg za sve ono što je napravila za Dubrovnik od 1992. do danas. Izdvojila je onaj ekološi aspekt izložbe te brigu o čistoći mora.

Povodom otvorenja, u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i u samostanu Gospe od Špilice na Lopudu organiziran je i simpozij Povratak moru. Riječ je o nizu panel rasprava u kojima, uz predstavnike TBA21-Academy, sudjeluju i umjetnici čija su djela predstavljena u okviru izložbe, uključujući i osobe s Jadrana koji posebnu brigu posvećuju oceanskim ekosustavima i lokalnim zajednicama.

Dodatno, izložbom na Lopudu obilježit će se i dugo očekivano otvorenje samostana Gospe od Špilice, sagrađenog davne 1483. godine, koji nakon dugih 18 godina radova na restauriranju i obnovi postaje nov i dinamičan prostor za konferencije, odmor i okupljanja.

Nakon Austrije i Francuske postav je stigao na krajnji jug Hrvatske, a posjetiteljima u Dubrovniku i na Lopudu bit će dostupan do 30. rujna. bLu

16. travanj 2024 22:28