StoryEditorOCM
KulturaMIDSUMMER SCENE FESTIVAL

MONODRAMA O ČOVJEKU I VLADARU Henrik V. zavladao Sponzom

Piše PSD.
27. lipnja 2018. - 13:48

U sklopu Midsummer Scene festivala u atriju palače Sponza na engleskom jeziku odigrana je monodrama ”Henrik V: Čovjek i vladar” (Henry V Man and Monarch) u režiji engleskog redatelja Philipa Parra te izvedbi australskog glumca Bretta Browna. Kao što sam naziv otkriva, drama ”Henrik V” Williama Shakespearea objavljena 1600. čini posljednji dio takozvane ”Lancaster tetralogije” i prati osobnost engleskog monarha Henrika V. (1387. - 1422.) pa tako i događaje vezane uz bitku na Agincourtu koja se odvila u sklopu Stogodišnjeg rata.

Analizirajući ulogu vladara, Shakespeare se u svom povijesnom komadu posvetio procesu stvaranja autoriteta i prihvaćanje kompromisa, a to su možda dvije ključne sposobnosti kojima bi trebao ovladati svatko onaj tko ima moć i odgovornost. Dakako, Shakespeare postavlja pitanje što moć čini vladarima, a donosi i njihovu ljudsku, slabu stranu. Henrik V. je za Shakespearea karakterno i moralno jak, a njegove sposobnosti od iznimne su važnosti zbog ratnog stanja. Naime, u vremenu teških kriza cijela Engleska bi se okretala svom monarhu. Sve te detalje kroz svoju dojmljivu interpretaciju iznio je gostujući australski glumac.

Zanimljivo, Brown koji je inače završio Kraljevsku akademiju dramske umjetnosti u Londonu, pored brojnih kazališnih uloga, glumio je i u filmu ”Teorija svega” (2014.) koji prikazuje život nedavno premilog engleskog fizičara Stephena Hawkinga. bLu
 

16. travanj 2024 06:17