StoryEditorOCM
KulturaVRIJEDNO PRIZNANJE

Feđi Šehoviću nagrada 'Vladimir Nazor' za životno djelo

Piše Hina/Jutarnji list
20. lipnja 2018. - 19:24

Književnik Feđa Šehović dobitnik je nagrade 'Vladimir Nazor' za životno djelo iz područja književnosti.

Gotovo 60 godina, na rođendan hrvatskog književnika Vladimira Nazora, dodjeljuje se najviša državna nagrada na području kulture i umjetnosti koja nosi njegovo ime. HRT je uživo prenosio svečanu dodjelu u Hrvatskom državnom arhivu.

- To su danas slavljenici koji lete na krilima svoga zmaja prema svojoj sjajnoj zvijezdi – inspiraciji, ali ne treba nikada zaboraviti da smo svi mi isti: hrana svemiru i sitne čestice svijeta -  rekla je zahvaljujući uime nagrađenih Biserka Baretić, dobitnica nagrade za životno djelo na području likovne i primijenjene umjetnosti.

Godišnju nagradu u književnosti dovio je Branko Maleš za zbirku pjesama "Mutno".

Za životno djelo iz područja glazbe nagrađen je Dubravko Detoni, dok je godišnja nagrada pripala pijanistu Ivanu Krpanu.

Iz područja filmske umjetnosti nagrada za životno djelo pripala je Rajku Grliću, a godišnja nagrada Goranu Bogdanu za glavnu ulogu u filmu "Agape".

Za kazališne umjetnosti nagrada za životno djelo pripala je Draganu Despotu, a godišnja Reneu Medvešeku za režiju predstave "Tko pjeva zlo ne misli".

Nagrada za životno djelo pripala je Biserki Baretić iz područja likovne i primijenjene umjetnosti, a godišnja nagrada Daliboru Martinisu za izložbu "Data Recovery 1969-2077" u Muzeju suvremene umjetnosti.

Nagrada za životno djelo iz područja arhitekture i urbanizma pripala je Antunu Šatari, a godišnja Mireli Bošnjak, Mirku Buviniću i Maji Ferlan Zimmermann.

Večerašnjom svečanošću nastavljamo nagrađivati rad istaknutih hrvatskih umjetnika koji svojim recentnim ostvarenjima ili, pak, višedesetljetnim stvaralaštvom obogaćuju različite vidove hrvatske kulture,  poručila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Još jednom čestitam dobitnicima nagrade želeći im da svoju maštovitost entuzijazam i talent neumorno izražavaju i dalje obogaćujući svoje i naše živote,  istaknuo je predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić.

24. travanj 2024 08:19