StoryEditorOCM
KulturaSINOĆ ZAVRŠIO 14. LE PETIT FESTIVAL DU THEATRE

ADIEU, LE PETIT Koncert i izložba u Domus Christi, modna revija, koncert i film na Velikim žalima

Piše tekst i foto: Željko Tutnjević
18. lipnja 2018. - 19:49

Sinoć je na Velikim žalima završio 14. Le Petit Festival du Theatre. Da podsjetimo, ovogodišnji Festival održao se pod zajedničkim "nazivnikom" Sunce i Zemlja izlazećeg sunca, bio je posvećen Japanu, a povod je bio i 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske. Održavanje LPFT podržali su i Veleposlanstvo Japana u Zagrebu i veleposlanik, Nj. e. Keiji Takiguchi.

Ni ove godine nije zaboravljen lijepi običaj da zadnjeg dana Le Petit Festival gostuje u Domu za starije i nemoćne Domus Christi. Korisnike je oduševio koncert na violončelu kojeg je održala japanska čelistica Hiromi Uekusa, a potom su svi zainteresirani mogli razgledati likovnu izložbu Izložba za Zemlju izlazećeg sunca, radova malih i velikih polaznika likovne radionice koje je u vrtu Doma vodio slikar Thomas Henriksson iz Švedske, koji radi i živi u Berlinu.

Završni dio 14. LPFT počeo je u sumrak na Velikim žalima, modnom revijom beogradske kreatorice Aleksandre Ranković. Zanimljivo je da su "manekenke" bile umjetnice iz Japana i Hrvatske, koje su sudjelovale na Festivalu i da je sve proteklo u najboljem redu i uz puno zabave i aplauza.

Potom je i večernji koncert na čelu odsvirala Hiromi Uekusa, a imalo se čast nazočiti i praizvedbi kratke kompozicije inspirirane Dubrovnikom, koju je umjetnica napisala u svojoj hotelskoj sobi. Tako što se i moglo naslutiti kad je glazbenica na svom cjelovečernjem koncertu u Lazaretima govorila da je putovala u Buenos Aires i na jug Francuske i dobila inspiraciju i posvetila im kompozicije, pri tom se zagonetno smješkajući...

Prikazan je film Moguć život Christiana Boltanskog, kojeg je režirao Heinz Peter Schwerfel iz Njemačke, a večer je završila flamencom, zahvalama i pozdravima pokretača Festivala, Vinka Maria Prizmića svim sudionicima i publici 14. LPFT, a Mi Aleksandra Gronlund je najavila svojevrsni nastavak na 4. Le Petit Festival Hanko, u Hanko, najjužnijem gradu Finske , od 23. do 26.kolovoza ove godine.

25. travanj 2024 06:57