StoryEditorOCM
Kultura14. LE PETIT FESTIVAL DU THEATRE – DAN DRUGI

Finska mandala za Jadransko more, te japanski čelo, ikebana i ždral koji vraća ljubaznost<br />  

Piše Željko Tutnjević
16. lipnja 2018. - 15:10

Nastavljen je 14. Le Petit Festival du Theatre posvećen Japanu. Moto Festivala je Sunce i Zemlja izlazećeg sunca, a odvija se uz podršku Veleposlanstva Japana u Hrvatskoj povodom 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između naše dvije zemlje. Sinoć su na programu bile tri izvedbe, uz nastupe umjetnika iz Finske, Japana i Francuske.

Večer je započela na Komardi u sumrak. Finske konceptualne umjetnice Titta Vilhunen i Meri Titola izvele su ritualni performans Mandala za Jadransko more.

U Lazaretima je solo koncert na violončelu održala Hiromi Uekusa, svirajući komade iz klasične literature, ali i vlastite kompozicije inspirirane putovanjima umjetnice u Buenos Aires i na jug Francuske. Iz zagonetnog osmijeha i par riječi kojima je najavljivala izvedbe ne bi trebalo čuditi da uskoro napiše i skladbu za čelo inspiriranu posjetom Dubrovniku, jer ju je Grad, kao i sve ostale umjetnike i goste LPFT, oduševio. 'Koncertni podij' je bio ukrašen lijepo aranžiranim lokalnim biljem. Ikebanu je, uz grane bugenvilije i travu s obronaka Srđa, uradila Noriko Miyazaki.

Kraj večeri 'pripao je' bračnom i umjetničkom paru Kaori Suzuki iz Japana i Sebastian Vuillot iz Francuske, već višegodišnjim i dokazanim prijateljima Festivala i Dubrovnika, koji uvijek iznenade svojim plesnim i glumačkim izvedbama. Za sinoć su pripremili izvedbu Kagome (Tsuru no Ongaeshi) – Kagome (Ždral uzvraća ljubaznost), temeljenu na bajci iz japanskog foklora o strijelom u krilo ranjenom ždralu kojeg je našao i liječio siromašni seljak. Kad se ždral oporavio seljak ga je pustio da odleti, no jako se iznenadio kad je sutradan ujutro ispred svoje skromne kuće ugledao prelijepu djevojku u koju se ždral pretvorio i vratio mu ljubaznost uljepšavši mu život...

Vrhunska izvedba je bila nagrađena zasluženim dugotrajnim velikim pljeskom nudeći poziv za doći pogledati današnje izvedbe.
Dan treći započinje u 20.45 kratkim filmom Mon Cher, autorica je  Aya Yabuuchi. Poslije filma u 21 sat počinje nastup Masako, koja će izvesti Mai, sveti ples, na glazbu koju je skladao Ken Kaizu. Umjetnički direktor je Kouho Matsuzaki, a naratorica Keiko Maki. Svi navedeni umjetnici dolaze iz Japana.

U 22 sata počinje plesna predstava Bijela ruža za Hirošimu, koju će izvesti Milena Nascimento iz Brazila, a treći dan u 22.30 zaključuje koncert ljubavnih pjesama Za djecu Hirošime i Nagasakija, u izvedbi Wayne P. Weddington iz SAD, uz podršku benda u kojem sviraju našijenci Alan Polzer, Mario Torbica i Viktor Lipich.

25. travanj 2024 15:20