Vijesti Kultura

14. LE PETIT FESTIVAL DU THEATRE – DAN DRUGI

Finska mandala za Jadransko more, te japanski čelo, ikebana i ždral koji vraća ljubaznost
 

14.	LE PETIT FESTIVAL DU THEATRE – DAN DRUGI

Nastavljen je 14. Le Petit Festival du Theatre posvećen Japanu. Moto Festivala je Sunce i Zemlja izlazećeg sunca, a odvija se uz podršku Veleposlanstva Japana u Hrvatskoj povodom 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između naše dvije zemlje. Sinoć su na programu bile tri izvedbe, uz nastupe umjetnika iz Finske, Japana i Francuske.

Večer je započela na Komardi u sumrak. Finske konceptualne umjetnice Titta Vilhunen i Meri Titola izvele su ritualni performans Mandala za Jadransko more.

U Lazaretima je solo koncert na violončelu održala Hiromi Uekusa, svirajući komade iz klasične literature, ali i vlastite kompozicije inspirirane putovanjima umjetnice u Buenos Aires i na jug Francuske. Iz zagonetnog osmijeha i par riječi kojima je najavljivala izvedbe ne bi trebalo čuditi da uskoro napiše i skladbu za čelo inspiriranu posjetom Dubrovniku, jer ju je Grad, kao i sve ostale umjetnike i goste LPFT, oduševio. 'Koncertni podij' je bio ukrašen lijepo aranžiranim lokalnim biljem. Ikebanu je, uz grane bugenvilije i travu s obronaka Srđa, uradila Noriko Miyazaki.

Kraj večeri 'pripao je' bračnom i umjetničkom paru Kaori Suzuki iz Japana i Sebastian Vuillot iz Francuske, već višegodišnjim i dokazanim prijateljima Festivala i Dubrovnika, koji uvijek iznenade svojim plesnim i glumačkim izvedbama. Za sinoć su pripremili izvedbu Kagome (Tsuru no Ongaeshi) – Kagome (Ždral uzvraća ljubaznost), temeljenu na bajci iz japanskog foklora o strijelom u krilo ranjenom ždralu kojeg je našao i liječio siromašni seljak. Kad se ždral oporavio seljak ga je pustio da odleti, no jako se iznenadio kad je sutradan ujutro ispred svoje skromne kuće ugledao prelijepu djevojku u koju se ždral pretvorio i vratio mu ljubaznost uljepšavši mu život...

Vrhunska izvedba je bila nagrađena zasluženim dugotrajnim velikim pljeskom nudeći poziv za doći pogledati današnje izvedbe.
Dan treći započinje u 20.45 kratkim filmom Mon Cher, autorica je  Aya Yabuuchi. Poslije filma u 21 sat počinje nastup Masako, koja će izvesti Mai, sveti ples, na glazbu koju je skladao Ken Kaizu. Umjetnički direktor je Kouho Matsuzaki, a naratorica Keiko Maki. Svi navedeni umjetnici dolaze iz Japana.

U 22 sata počinje plesna predstava Bijela ruža za Hirošimu, koju će izvesti Milena Nascimento iz Brazila, a treći dan u 22.30 zaključuje koncert ljubavnih pjesama Za djecu Hirošime i Nagasakija, u izvedbi Wayne P. Weddington iz SAD, uz podršku benda u kojem sviraju našijenci Alan Polzer, Mario Torbica i Viktor Lipich.

Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

Što je nama Hekuba?

Što je nama Hekuba?
Tragedija s pjevanjem, plesom i jaukom "Što je nama Hekuba?" rađena je na temelju Držićeve "Hekube" koja je insp...
Što je nama Hekuba?

Gradonačelnikova sućut obitelji Čustović

Gradonačelnikova sućut obitelji Čustović
Povodom smrti predsjednika Bošnjačkog dobrotvornog društva Merhamet Dubrovnik, inače dobitnika godišnje nagrade ...
Gradonačelnikova sućut obitelji Čustović

Malodobni Austrijanci oštetili pet vozila

Malodobni Austrijanci oštetili pet vozila
Prometna policija PU dubrovačko- neretvanskle razjasnila je sve okolnosti neobične prometne nesreće koja se uz O...
Malodobni Austrijanci oštetili pet vozila

Širenje kulturne suradnje s NR Kinom

Širenje kulturne suradnje s NR Kinom
Kineska delegacija, koju je predvodio veleposlanik Narodne Republike Kine u RH Hu Zhaoming, susrela se s dubrova...
Širenje kulturne suradnje s NR Kinom