Vijesti Kultura

JUČER POČEO 14. LE PETIT FESTIVAL DU THEATRE DUBROVNIK

Mali Festival posvećen velikoj zemlji – četiri dana umjetnosti Japana na jugu Jadrana

JUČER POČEO 14. LE PETIT FESTIVAL DU THEATRE DUBROVNIK

Jučer je počeo 14. Le Petit Festival du Theatre, a njegov osnivač, pokretač i "perpetuum mobile" Vinko Mario Prizmić ove je godine odlučio Dubrovčanima i svim dobrodošlim ljudima, ma koje boje, religije, svjetonazora i svega ostaloga u životu bili, odlučio približiti umjetnost i neke umjetnike iz Japana. Dobar povod je svakako bio i 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa Lijepe naše i Zemlje izlazećeg sunca. Veleposlanstvo Japana u Zagrebu i veleposlanik, nj.e. Keiji Takiguchi, rado su podržali ovogodišnji LPFT.

Može li išta bolje pokazati tradiciju i kulturu te daleke i prijateljske zemlje, nego je tradicionalna ceremonija pripremanja čaja!?
Stoga je Festival i počeo jučer ujutro u Kneževom dvoru tom ceremonijom, a čaj su pripremali Shinichi Ogawa, Sakemi Matsunaga i Ryuichiro Kawase, uz pomoć Chikako Ogawa, Keiko Fujiyama, Hirofumi Motoyama, Takae Motoyama, Masaaki Shinoda, Nobuhiro Takahara i Sachiko Takahara.

Umjetnici su u popodnevnim satima dobili i lijepu priliku razgledati i vidjeti Grad s mora, pa su uživali na trabakuli Sveti Ivan, najstarijem brodu na Jadranu, izgrađenom 1878. godine. Japanci ne bi bili Japanci da i na brodu nisu upriličili mini ceremoniju čaja i ponudili nazočne specifičnim slatkišima i šalicom zelenog čaja.

Večernji dio programa prvog dana započeo je suradnjom s Umjetničkom galerijom Dubrovnik, u Galeriji Masle – Dulčić – Pulitika, gdje je klavirski koncert odsvirala pijanisticaMayuko Yokota. Po završetku koncerta još jedna lijepa prilika dragim gostima iz Japana da vide ljepote Dubrovnika i iz malo veće nadmorske visine, te se laganom šetnjom zidinama pošlo u Atelier Pulitika, ispred kojega je svoj projekt i izum nazvan Haiku*o*mat predstavila naša mlada umjetnica Matea Šabić Sabljić, inspirirana poštovanjem i ljubavlju Japanaca prema haiku poeziji i trešnjinom cvijetu.

reba znati da u Japanu postoji najviše samoprodajnih automata po glavi stanovnika u cijelom svijetu, pa je Matea osmislila automat za haiku i trešnje, automat je u zamjenu za 5 ubačenih kuna "izbacivao" kuglicu humusa sa sjemenkom trešnje u sredini, a sve umotano u omot s haiku stihovima. Tko želi može si papir s haiku poezijom ostaviti, a kuglicu humusa i sjeme trešnje baciti u vrt i čekati da priroda i kiša učine svoje i iz te koštice vremenom izraste lijepa trešnja.

U Atelieru Đura Pulitike svoje radove izložili su slikari, kipari, fotografi, minijaturisti i kaligrafi Atsuko Yamamoto, Itsuro Aki, Yuriko Yamauchi, Ichiro Hatta, Koya Ichikawa, A – Tan, Noriko Mizokawa, Shige Amano, Genmyo, Ricoo, Fumiyuki Kawashima, Hiroko Kobayashi, Shigeru Asano, Kesuke Saito, Ryuichiro Kawase, Hiroshi Nagao i Mayumi Takeguchi.
Večer se uz koktel dobrodošlice pretvorila u noć i valjalo je u Lazarete poć.

Plesni performance William Thompson izveo je poznati plesni umjetnik Ima Idouzee iz Finske, nakon kojeg su svoj plesni nastup pod naslovom Zen relacija između zvuka i tišine izvele Amerikanke Maggie Weirich i Skyla Schreter iz San Francisco baleta.
Kraj prvog dana pripao je ponovo umjetnicama iz Japana, odvijajući se u dvije spojene lađe, a bila je to suradnja pod imenom Kaligrafija, violončelo i ples. Izvele su je kaligrafkinja Genmyo, čelistica Hiromi Uekusa i plesačica Kaori Suzuki.
Bio je to jako dug i kreativan dan, s početkom u 10 sati ujutro, a završetkom pola sata prije ponoći...

LPFT se nastavlja danas, a počinje u 20 sati ispod Lazareta, na Komardi, ritualnim performanceom Mandala za Jadransko more, kojeg će izvesti Titta Vilhunen i Meri Titola iz Finske.

U 21 sat u Lazaretima počinje Sanjarenje, koncert na violončelu. Svira Hiromi Uekusa. S njom će na sceni biti Noriko Miyazaki i prikazati ikebanu, poznatu japansku umjetnost aranžiranja cvijeća.

Večer završava nastupom Company Tsurukam, umjetničkog i bračnog para Kaori Suzuki (Japan) i Sebastian Vuillot (Francuska), a njihova se plesna predstava zove Kagome (Tsuru no Ongaeshi), a počinje u 22 sata.

Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

Što je nama Hekuba?

Što je nama Hekuba?
Tragedija s pjevanjem, plesom i jaukom "Što je nama Hekuba?" rađena je na temelju Držićeve "Hekube" koja je insp...
Što je nama Hekuba?

Gradonačelnikova sućut obitelji Čustović

Gradonačelnikova sućut obitelji Čustović
Povodom smrti predsjednika Bošnjačkog dobrotvornog društva Merhamet Dubrovnik, inače dobitnika godišnje nagrade ...
Gradonačelnikova sućut obitelji Čustović

Malodobni Austrijanci oštetili pet vozila

Malodobni Austrijanci oštetili pet vozila
Prometna policija PU dubrovačko- neretvanskle razjasnila je sve okolnosti neobične prometne nesreće koja se uz O...
Malodobni Austrijanci oštetili pet vozila

Širenje kulturne suradnje s NR Kinom

Širenje kulturne suradnje s NR Kinom
Kineska delegacija, koju je predvodio veleposlanik Narodne Republike Kine u RH Hu Zhaoming, susrela se s dubrova...
Širenje kulturne suradnje s NR Kinom