StoryEditorOCM
KulturaJUČER POČEO 14. LE PETIT FESTIVAL DU THEATRE DUBROVNIK

Mali Festival posvećen velikoj zemlji – četiri dana umjetnosti Japana na jugu Jadrana

Piše napisao i snimio: Željko Tutnjević
15. lipnja 2018. - 20:50

Jučer je počeo 14. Le Petit Festival du Theatre, a njegov osnivač, pokretač i "perpetuum mobile" Vinko Mario Prizmić ove je godine odlučio Dubrovčanima i svim dobrodošlim ljudima, ma koje boje, religije, svjetonazora i svega ostaloga u životu bili, odlučio približiti umjetnost i neke umjetnike iz Japana. Dobar povod je svakako bio i 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa Lijepe naše i Zemlje izlazećeg sunca. Veleposlanstvo Japana u Zagrebu i veleposlanik, nj.e. Keiji Takiguchi, rado su podržali ovogodišnji LPFT.

Može li išta bolje pokazati tradiciju i kulturu te daleke i prijateljske zemlje, nego je tradicionalna ceremonija pripremanja čaja!?
Stoga je Festival i počeo jučer ujutro u Kneževom dvoru tom ceremonijom, a čaj su pripremali Shinichi Ogawa, Sakemi Matsunaga i Ryuichiro Kawase, uz pomoć Chikako Ogawa, Keiko Fujiyama, Hirofumi Motoyama, Takae Motoyama, Masaaki Shinoda, Nobuhiro Takahara i Sachiko Takahara.

Umjetnici su u popodnevnim satima dobili i lijepu priliku razgledati i vidjeti Grad s mora, pa su uživali na trabakuli Sveti Ivan, najstarijem brodu na Jadranu, izgrađenom 1878. godine. Japanci ne bi bili Japanci da i na brodu nisu upriličili mini ceremoniju čaja i ponudili nazočne specifičnim slatkišima i šalicom zelenog čaja.

Večernji dio programa prvog dana započeo je suradnjom s Umjetničkom galerijom Dubrovnik, u Galeriji Masle – Dulčić – Pulitika, gdje je klavirski koncert odsvirala pijanisticaMayuko Yokota. Po završetku koncerta još jedna lijepa prilika dragim gostima iz Japana da vide ljepote Dubrovnika i iz malo veće nadmorske visine, te se laganom šetnjom zidinama pošlo u Atelier Pulitika, ispred kojega je svoj projekt i izum nazvan Haiku*o*mat predstavila naša mlada umjetnica Matea Šabić Sabljić, inspirirana poštovanjem i ljubavlju Japanaca prema haiku poeziji i trešnjinom cvijetu.

reba znati da u Japanu postoji najviše samoprodajnih automata po glavi stanovnika u cijelom svijetu, pa je Matea osmislila automat za haiku i trešnje, automat je u zamjenu za 5 ubačenih kuna "izbacivao" kuglicu humusa sa sjemenkom trešnje u sredini, a sve umotano u omot s haiku stihovima. Tko želi može si papir s haiku poezijom ostaviti, a kuglicu humusa i sjeme trešnje baciti u vrt i čekati da priroda i kiša učine svoje i iz te koštice vremenom izraste lijepa trešnja.

U Atelieru Đura Pulitike svoje radove izložili su slikari, kipari, fotografi, minijaturisti i kaligrafi Atsuko Yamamoto, Itsuro Aki, Yuriko Yamauchi, Ichiro Hatta, Koya Ichikawa, A – Tan, Noriko Mizokawa, Shige Amano, Genmyo, Ricoo, Fumiyuki Kawashima, Hiroko Kobayashi, Shigeru Asano, Kesuke Saito, Ryuichiro Kawase, Hiroshi Nagao i Mayumi Takeguchi.
Večer se uz koktel dobrodošlice pretvorila u noć i valjalo je u Lazarete poć.

Plesni performance William Thompson izveo je poznati plesni umjetnik Ima Idouzee iz Finske, nakon kojeg su svoj plesni nastup pod naslovom Zen relacija između zvuka i tišine izvele Amerikanke Maggie Weirich i Skyla Schreter iz San Francisco baleta.
Kraj prvog dana pripao je ponovo umjetnicama iz Japana, odvijajući se u dvije spojene lađe, a bila je to suradnja pod imenom Kaligrafija, violončelo i ples. Izvele su je kaligrafkinja Genmyo, čelistica Hiromi Uekusa i plesačica Kaori Suzuki.
Bio je to jako dug i kreativan dan, s početkom u 10 sati ujutro, a završetkom pola sata prije ponoći...

LPFT se nastavlja danas, a počinje u 20 sati ispod Lazareta, na Komardi, ritualnim performanceom Mandala za Jadransko more, kojeg će izvesti Titta Vilhunen i Meri Titola iz Finske.

U 21 sat u Lazaretima počinje Sanjarenje, koncert na violončelu. Svira Hiromi Uekusa. S njom će na sceni biti Noriko Miyazaki i prikazati ikebanu, poznatu japansku umjetnost aranžiranja cvijeća.

Večer završava nastupom Company Tsurukam, umjetničkog i bračnog para Kaori Suzuki (Japan) i Sebastian Vuillot (Francuska), a njihova se plesna predstava zove Kagome (Tsuru no Ongaeshi), a počinje u 22 sata.

20. travanj 2024 15:08