Vijesti Kultura

25 MINUTNI DOKUMENTARAC

PREMIJERNO NA HTV 3 Novi dokumentarac Vedrana Benića o velikom dubrovačkom slikaru "Slovo po slovo... Dulčić" 

25 MINUTNI DOKUMENTARAC

Sutra, u četvrtak, 14. lipnja na kanalu HTV3 u 20.45 sati bit će premijerno prikazan kratki 25-minutni dokumentarac posvećen dubrovačkom slikaru Ivu Dulčiću. U njemu se na neobičan način podsjeća na tog dubrovačkog slikara, čije je djelo nezaobilazno u hrvatskoj likovnoj umjetnosti XX. stoljeća.

Naime, uz stotu obljetnicu Dulčićeva rođenja Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“ postavila je na slikarevu rodnu kuću u Lapadu spomen obilježje koje je osmislio i izradio kipar Ivo Jašić, kao posvetu prijatelju i učitelju. Jašić se intenzivno družio i radio s Dulčićem od 1967. do slikareve smrti, pomažući mu pri izradi brojnih mozaika u sakralnim i javnim objektima, kojima se Ivo Dulčić posvetio u posljednjem desetljeću života.

okumentarni film „Slovo po slovo...Dulčić“ prati izradu spomen obilježja od samog početka. Klešući u kamenu fragmente Dulčićevih vitraja i slika, Ivo Jašić se prisjeća dana provedenih s Dulčićem i onoga što mu je on govorio. Tako je nastala ova neobična priča o Ivu Dulčiću, kroz sjećanja 25 godina mlađeg kipara, kojemu je druženje i učenje od Dulčića u mnogočemu promijenilo život.

Scenarist i redatelj filma je Vedran Benić, a snimatelj i montažer Dominik Miljak.
Uz premijerno emitiranje u četvrtak, film će na HTV3 biti reprizno prikazan i u petak, 15. lipnja u 15.10 sati.

Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije