StoryEditorOCM
KulturaMINISTRICA KULTURE JEDNOM VEĆ ISPUCALA PRAVO NA NEIZBOR

Tko su kandidati za ravnatelja Državnog arhiva u Dubrovniku?

Piše Silvia Rudinović Foto: Goran Mehkek/CROPIX, Željko Tutnjević, Grad Dubrovnik
22. svibnja 2018. - 14:16

Ministarstvo kulture dobilo je tri prijave na natječaj za ravnatelja Državnog arhiva u Dubrovniku, baš kao i u srpnju prošle godine, potvrdili su iz ministričina ureda. Na natječaj raspisan 25. travnja i ovaj put su se javili bivši ravnatelji Frane Čizmić i Ivo Orešković. No, ovaj put nije se javio Goran Cvjetinović, koji je u međuvremenu postao viši savjetnik u uredu gradonačelnika Mata Frankovića, i kaže kako je zaobišao natječaj jer je prezadovoljan poslom u gradskoj upravi.

Iako su svi lanjski kandidati ispunjavali zakonske uvjete, nitko od njih nije bio izabran. Ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek, nije našla za shodno javnosti, ali ni kandidatima, dati objašnjenje zbog čega je to tako. U međuvremenu, Arhiv vodi v.d. ravnatelja Ivan Venier.

Zakonom o ustanovama propisano je da, ako se na raspisani natječaj nitko ne prijavi ili nitko od prijavljenih kandidata ne bude izabran, natječaj će se ponoviti, a do imenovanja ravnatelja imenovati vršitelj dužnosti, ali najduže do godinu dana. Evo, skoro će isteći godina, a čini se da se nazire se i rješenje.

Treće ime koje se spominje u ovom kontekstu je Nikolina Pozniak, diplomirana ekonomistkinja koja u dubrovačkom arhivu ove godine slavi jubilarnu desetu godišnjicu rada. Zaposlena je na mjestu šefice pododsjeka u središnjoj službi, voditeljica je financijsko-računovodstvenih poslova te voditeljica javne nabave. Pozniak je pridruženi član Gradskog odbora HDZ-a, od prošlog tjedna predsjednica Gradskog kotara Mokošica (dosad je bila zamjenica Blažu Pezu), a od 25. travnja ove godine i predsjednica Nadzornog odbora gradskog poduzeća Libertas.

U dubrovačkom HDZ-u Pozniak uživa povjerenje kao osoba koja će konačno dovesti do kraja važan projekt na zgradi „ex-vojarne“ gdje bi Državni arhiv u Dubrovniku trebao preseliti dio građe iz Sponze. Grad ovaj projekt sufinancira s 14 milijuna kuna, a kako je prošli tjedan rečeno, radovi bi trebali biti okončani do 30. studenog. Iz dubrovačkog HDZ-a se neslužbeno može čuti kako je Pozniak najizglednija kandidatkinja, iako odluku o imenovanju ravnatelja ne donosi lokalna samouprava, nego ministrica kulture.

Kako smo i lani pisali, Frane Čizmić (HNS) bio je već ravnatelj Arhiva, a prije toga v.d. ravnatelja Prirodoslovnog muzeja i kustos u Dubrovačkim muzejima. Orešković (HDZ) je 2008. dao ostavku na ravnateljsko mjesto zbog, kako je on tumačio, odluke Hrvatskog arhivskog vijeća o zaustavljanju posudbe Povelje Kulina bana Sarajevu. U dubrovačkom arhivu radi 23 godine, doktor je povijesnih znanosti, član predsjedništva Hrvatskog arhivističkog društva, a još u njegovom mandatu 2004. godine izrađen je projekt adaptacije ex vojarne.

- Ne kandidiram se za miss Universe, ne bih pilotirao do Berlina samo zato jer je pilot prehlađen niti utvaram da sve znam raditi. Ne bih se usudio postavljati izložbe u muzejima niti bih bio u stanju otvoriti knjigovodstveni servis - ironično će Orešković.

U novom natječaju stoji kako kandidat mora imati visoku stručnu spremu, položen stručni ispit iz arhivske struke, objavljene vrijedne, stručne i znanstvene radove, a mora se i isticati stručnim, radnim i organizacijskim sposobnostima. Nedvojbeno je da bivši ravnatelji ispunjavaju natječajne uvjete, a i nova kandidatkinja kaže kako im se u tome pridružuje.

25. travanj 2024 10:21