Vijesti Kultura

UMJETNIČKA GALERIJA DUBROVNIK

OTVORENA IZLOŽBA IVONE VLAŠIĆ Linija ukinutog horizonta 

UMJETNIČKA GALERIJA DUBROVNIK

Izložba dubrovačke umjetnice Ivone Vlašić “Linija ukinutog horizonta” otvorena je u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Multimedijalni postav tematizira odnos života i smrti te naglasak stavlja na prolaznost. 

Aktualna izložba nastavlja se na prijašnje serije radova “Negdje između” iz 2010. – 2012., 2017. - 2018. i “Horizonti” 2012. – nadalje, i u radovima “Ispod površine 2017., “Mene sram” 2017. i “Bez naziva” 2018. Ravnatelj UGD-a Marin Ivanović kazao je kako izložba postavlja nekoliko pitanja na temu Dubrovnika. Ivanović je naveo kako autorica ovom izložbom "dekonstruira" Dubrovnik, a linija horizonta postaje centralni motiv slike. U drugi plan pada demistifikacija Dubrovnika, a u prvi plan dolazi građanin. Kustosica izložbe je Petra Golušić.
 
- Na tragu filozofskih, religijskih, antopoloških, socioloških i društveno-političkih pitanja, autorica nastoji pronaći “čisto mjesto” propitujući mogućnost njegovog postojanja.  Raspravlja o pojavi ukidanja čovjeka i grada i za polaznu točku ima rodni grad, Dubrovnik, koji u njezinim radovima predstavlja platformu za propitivanje pojmova: istina, sloboda, moral, pravda i dr. Lomovi koji se pojavljuju u Vlašićevim fotografijama označuju mrak, prijetnju smrti istovremeno upisujući u sebe senzibilnu i snažne podražaje. Fotografije upućuju na poniznost u kojoj, kao i u mraku, nestaju sve oznake i okovi ljudi gdje se postavljaju metafizička pitanja o čovjekovu fizičkom tijelu i njenim odnosom s apsolutnim duhom. U takvom odnosu razmatra se i odnos individualne i univerzalne krivnje koje su međusobno uvjetovane, kao i odnos praznine tame i svjetlosti koji su u radovima prikazane u motivima prazne sobe i prozora. Problematizira se “negdje između” prostor kao potreban teritorij te prostor “ispod površine” koji sadrži odgovore na bitnost bivanja. Nerijetko se stoga polazi od autoportreta koji se uništava u svrhu izrade kartografije čovjeka i svijeta u kojoj se naglasak stavlja na povratku čovjeka, čovjeka koji se jednostavno želi – vratiti. Upravo se u tom povratku skriva problem i pogreška koju izložba otkriva kodirajući mjesto povratka kao jedno istinito mjesto do kojeg i u koje je najteže doći, odnosno vratiti se. 

- Fotografije Ivone Vlašić prate taj spori tijek povratka u kojem se posebice označuje prisutnost sama po sebi, prisutnost koja pripada svima te koja se nameće kao nužnost za opstanak kako čovjeka i svijeta, tako i onog nepoznatog, stoji u popratnom tekstu.

Autorica je pozdravila okupljene te im zahvalila na dolasku. Izložba ostaje otvorena do 24. lipnja 2018. godine.
 

Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

Odgodite početak škole do 10.rujna!

Odgodite početak škole do 10.rujna!
Voditeljica mokoških udruga Eko Centra "Zelenog Sunce" i "Eko-Omblića" Jadranka Šimunović uputila je otvoreno pi...
Odgodite početak škole do 10.rujna!