StoryEditorOCM
KulturaUMJETNIČKA GALERIJA DUBROVNIK

OTVORENA IZLOŽBA IVONE VLAŠIĆ Linija ukinutog horizonta 

15. svibnja 2018. - 23:35

Izložba dubrovačke umjetnice Ivone Vlašić “Linija ukinutog horizonta” otvorena je u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Multimedijalni postav tematizira odnos života i smrti te naglasak stavlja na prolaznost. 

Aktualna izložba nastavlja se na prijašnje serije radova “Negdje između” iz 2010. – 2012., 2017. - 2018. i “Horizonti” 2012. – nadalje, i u radovima “Ispod površine 2017., “Mene sram” 2017. i “Bez naziva” 2018. Ravnatelj UGD-a Marin Ivanović kazao je kako izložba postavlja nekoliko pitanja na temu Dubrovnika. Ivanović je naveo kako autorica ovom izložbom "dekonstruira" Dubrovnik, a linija horizonta postaje centralni motiv slike. U drugi plan pada demistifikacija Dubrovnika, a u prvi plan dolazi građanin. Kustosica izložbe je Petra Golušić.
 
- Na tragu filozofskih, religijskih, antopoloških, socioloških i društveno-političkih pitanja, autorica nastoji pronaći “čisto mjesto” propitujući mogućnost njegovog postojanja.  Raspravlja o pojavi ukidanja čovjeka i grada i za polaznu točku ima rodni grad, Dubrovnik, koji u njezinim radovima predstavlja platformu za propitivanje pojmova: istina, sloboda, moral, pravda i dr. Lomovi koji se pojavljuju u Vlašićevim fotografijama označuju mrak, prijetnju smrti istovremeno upisujući u sebe senzibilnu i snažne podražaje. Fotografije upućuju na poniznost u kojoj, kao i u mraku, nestaju sve oznake i okovi ljudi gdje se postavljaju metafizička pitanja o čovjekovu fizičkom tijelu i njenim odnosom s apsolutnim duhom. U takvom odnosu razmatra se i odnos individualne i univerzalne krivnje koje su međusobno uvjetovane, kao i odnos praznine tame i svjetlosti koji su u radovima prikazane u motivima prazne sobe i prozora. Problematizira se “negdje između” prostor kao potreban teritorij te prostor “ispod površine” koji sadrži odgovore na bitnost bivanja. Nerijetko se stoga polazi od autoportreta koji se uništava u svrhu izrade kartografije čovjeka i svijeta u kojoj se naglasak stavlja na povratku čovjeka, čovjeka koji se jednostavno želi – vratiti. Upravo se u tom povratku skriva problem i pogreška koju izložba otkriva kodirajući mjesto povratka kao jedno istinito mjesto do kojeg i u koje je najteže doći, odnosno vratiti se. 

- Fotografije Ivone Vlašić prate taj spori tijek povratka u kojem se posebice označuje prisutnost sama po sebi, prisutnost koja pripada svima te koja se nameće kao nužnost za opstanak kako čovjeka i svijeta, tako i onog nepoznatog, stoji u popratnom tekstu.

Autorica je pozdravila okupljene te im zahvalila na dolasku. Izložba ostaje otvorena do 24. lipnja 2018. godine.
 

25. travanj 2024 17:46