StoryEditorOCM
KulturaKONKRETNO I KREATIVNO

ŽUPANIJSKI PROČELNIK OTVORIO IZLOŽBU U SPONZI Oblici mašte Marijana Štimca

Piše PSD.
15. svibnja 2018. - 00:35

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Koprivničko-križevačke županije, Marijan Štimac, otvorio je u atriju palače Sponza izložbu slika pod nazivom "Oblici mašte"/"Shapes of Imagination". Na otvaranju su govorili slikar, likovni pedagog te autor teksta u katalogu izložbe Zdravko Šabarić i v.d. ravnatelja Državnog arhiva u Dubrovniku, Ivan Venier.

Štimac, kojemu je slikarstvo inače hobi, donosi opus koji se svojim likovnim izričajem može svrstati u razdoblje hrvatskog nadrealizma. Autor svoju inspiraciju očigledno crpi iz djela španjolskog velikana slikarstva Salvadora Dalíja.

- Nakon stečenog statusa akademskog građana, poslovnih iskušenja u ekonomskoj praksi u društvenom, pa onda i privatnom sektoru, krenuo je u neumoljivi i izazovni svijet biznisa i na kraju stigao do visoke županijske pozicije. Sasvim je jasno da u takvoj karijeri ostaje malo prostora za osobnost i namirenje sekundarnih (?) ljudskih potreba, posebno onih koje često zovemo duhovnom nadgradnjom. Pa ipak, nakon petnaestak godina stagnacije, zaključuje da kao praktičar nije bio dovoljno pošten prema sebi, da nije bio pravedan prema onom što mu je darovano, a što obično zovemo “Božjim darom”. Pogled na nekadašnji atelje i nedovršene slike, tek povremeni potez kistom i nagovori prijatelja, bila su provokacija koja ga dovodili do novih iskušenja. U ovom današnjem, turobnom vremenu teško je naći potrebne koncentracije za novi pohod u neki novi smireniji svijet umjetnosti. Međutim, kako svijet umjetnosti otvara i neke druge moguće pristupe, pa i one manje ugodne, kada i surovost postaje umjetnička činjenica, tako je i kod Štimca došlo do simbioze likovnog praktičara i službenika s odgovornom društvenom funkcijom. Kako? Mogli bismo reći jednostavno i logično. Umjetnost općenito dobro poznaje, a i tajne slikarskog zanata nisu mu nepoznanica, postali su mu neke vrste utočište mira i spokoja, a stečena kreativnost laksativ u profesionalnim zadaćama.

- Visoka pozicija u karijeri može biti i jest određena ugoda i potvrda određenih sposobnosti i statusa u zajednici, međutim sve to ima svoju cijenu. Sastanci koji traju satima, svakojaki odbori, povjerenstva, gomila administrativnog materijala, svakodnevna politička i druga nametanja i podmetanja, ovakva i onakva uvjeravanja i pritisci s egzistencijalnom težinom, svakodnevne dubioze, važne i riskantne procjene itd., postaju vremenom težak i opasan psihološki teret. Ako tome, kao u njegovom slučaju, pridodamo i prethodna ratna iskušenja u obrani Domovine, bespoštedna suočavanja u svijetu biznisa, teret postaje još težim. U takvim okolnostima Štimac je ipak našao malo prostora za red, da bi oslobodio slikarski gen, koji mu je uzvratio na najbolji način – duševnim mirom. Slikarstvo je tako postalo neka vrsta mentalne terapije, napisao je Šabarić u jednom tekstu opisujući Štimčev spoj politike i slikarstva.

Upravo ova zanimljiva i prije svega konkretna izložba lijep je primjer kako svakodnevno okruženje administrativnim zadatcima i "kanaderi papirologije" ne mogu "ugasiti" plamen kreativnosti. Inače se ljude na rukovodećim funkcijama može vidjeti na stranicama posvećenima politici i aktualnim događanjima ili - ako se kojim slučajem i opuste (najčešće u predizbornoj kampanji) - onda to rade na stranicama raznih lifestyle magazina. Pohvalno je da je ovdje ipak kultura u nekom sasvim drugom kontekstu pronašla svoje zasluženo mjesto.

Tko zna, možda se nakon ovog događaja i poneki pročelnik Dubrovačko-neretvanske županije otisne u svijet kulture i publici pokaže ne samo svoju ljepšu, nego i svoju umjetničku stranu. Izložba ostaje otvorena do 27. svibnja. bLu

22. travanj 2024 15:43