StoryEditorOCM
KulturaPOZIV LJUBITELJIMA UMJETNOSTI

GALERIJA DULČIĆ MASLE PULITIKA Izložba djela iz donacije Antona Cetína UGD-u

Piše PSD.
10. svibnja 2018. - 19:26

Izložba “Djela iz donacije Antona Cetína Umjetničkoj galeriji Dubrovnik” bit će otvorena u Galeriji Dulčić Masle Pulitika i Atelijeru Pulitika u četvrtak, 10. svibnja 2018. u 20 sati.

Anton Cetín je svestrani likovni umjetnik dobro znan na hrvatskoj likovnoj sceni kojega je itekako obilježilo njegovo zagrebačko školovanje u Školi primijenjene umjetnosti gdje je primio prve poduke o slikarskim tehnikama, naročito od Ive Šebalja, te napose studentsko petogodišnje razdoblje na Akademiji likovnih umjetnosti gdje je usavršio svoje slikarsko znanje
Na Cetína kao grafičara najviše je utjecao Albert Kinert, ponajviše u strogom redukcionizmu i u iznimnom grafičkom umijeću koji se iščitava u njegovim grafičkim ostvarenjima, a ponajbolje u sitotisku. Pokazalo se da mu je upravo to poznavanje grafičkih tehnika omogućilo i sigurniji ulazak u novi medijski prostor novina, časopisa i popularnih magazina gdje je ostvario iznimno veliku stvaralačku dionicu. Ova se pak tvrdnja izlistava u prestižnim francuskim listovima gdje i započinje Cetínovauspješna suradnja kao crtača ilustratora, potom i suradnja s prestižnom enciklopedijom Larousse te s jednim od najvećih ilustratora u atelijeru kod S. M. Rabeca koji je izvršio golemi utjecaj na Cetínovu francusku dionicu u Parizu kroz dvije plodne godine, od 1966. do 1968., kako ističe autor teksta u katalogu, Milan Bešlić, književnikritičar i esejist,a ujedno i kustos izložbe.

Kanada obilježava treću stvaralačku dionicu rada ovog plodng umjetnika. Počevši od 1968. godine pa sve do danas, Cetínova se stvaralačka crta uspješno razvijala u kontekstu suvremene kanadske likovne scene na kojoj je njegovo djelo apostrofirano od likovne kritike po izvornosti autorskih obilježja uspješno prezentiranih na samostalnim i skupnim izložbama.
Na ovu dionicu slikareva puta podsjećamo u prigodi kada istom donatorskom gestom, u suradnji s ravnateljem Umjetničke galerije Dubrovnik Marinom Ivanovićem, obogaćuje fundus s gotovo 100 svojih djela grafika, crteža, kolaža, slika koje ovom samostalnom izložbom pokazuje gradu Dubrovniku i time cjelokupnoj hrvatskoj kulturnoj javnosti. U ovom recentnom izboru, iz zaista plodnog stvaralačkog opusa, iščitavaju se i bitne sastavnice slikareva izraza kao i njegove tematske preokupacije te je stoga ova njegova samostalna izložba vrijedna pozornosti jer daje relevantan uvid u temeljne slikareve odrednice. Na njih je upućivao i sam autor svojim izjavama na koje se sada pozivamo kako bismo upoznali ishodišne poticaje njegova djela: „Kroz svoje stvaralaštvo“, ističe Cetín, „želim sebi objasniti prošlost, sadašnjost i budućnost, zapravo kontinuitet života.“

Izložba ostaje otvorena do 31. svibnja 2018. godine.

BIOGRAFIJA:

Anton Cetín je rođen 1936. u Bojani, Hrvatska. Od 1954. do 1959. polazi Školu primijenjenih umjetnosti, slikarski odjel, u Zagrebu, gdje diplomira u klasi prof. Ivana Šebalja. Od 1959. do 1964. studira grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje diplomira u klasi prof. Marijana Detonija 1964. Za vrijeme Škole i Akademije radi kao ilustrator za razne izdavačke kuće u Zagrebu.

Od 1966. do 1968. živi i radi kao slikar i grafičar i kao ilustrator za J. M. Rabeca i Izdavačku kuću Larousse (Planètes et Satellites: mondes de l'espace), u Parizu, Francuska. Lik Eve rođen je u Parizu 1967.
Od 1968. živi i radi u Torontu, Kanada, kao samostalan umjetnik. Do sada je održao 160 samostalnih i sudjelovao na više od 200 skupnih izložaba diljem svijeta.

1975. objavljuje prvu grafičku mapu Eva i Mjesec te 1987. crteže Zlokobne ptice uz pjesme Bitarion Vinka Grubišića, a 1988. zajedno s hrvatskim književnikom Stjepanom Šešeljem objavio je pjesničko-grafičku mapu Amerika Croatan America.
Godine 1986. priređuje svoju prvu veliku samostalnu izIožbu u domovini, u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.
Za svoj rad primio je više nagrada i počasti. Kanadsko-hrvatska umjetnička udruga izabrala ga je za umjetnika godine za 1986. Godine 1995. primio je od Vlade Republike Hrvatske dva odličja: Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi i Red hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobit njezinih građana. 2001. godine u Zagrebu Mare nostrum Croaticum dodjeljuje mu plaketu i priznanje za izuzetan doprinos na polju umjetnosti i kulture.

2001. godine u gradu Čazmi otvorena je Galerija Anton Cetín sa stalnim postavom njegovih djela. Djela mu se nalaze u muzejima, galerijama i privatnim zbirkama u mnogim zemljama svijeta.

19. travanj 2024 16:32