StoryEditorOCM
KulturaMATICA HRVATSKA - OGRANAK DUBROVNIK

PREDSTAVLJEN NOVI BROJ ČASOPISA DUBROVNIK Od sedmostoljetne ljekarne Male braće do stihova Miha Monaldija

Piše PSD.
26. travnja 2018. - 00:45

Prvi ovogodišnji broj časopisa „Dubrovnik“ u izdanju dubrovačkog ogranka Matice hrvatske predstavili su u Saloči od zrcala Jasenka Maslek, Davor Mojaš i fra Josip Sopta.  

- Uvodne tematske stranice posvećene su obilježavanju 700. godišnjice ljekarne Male braće u Dubrovniku a od ostalog časopisnog štiva izdvojiti treba prijevode pjesama Miha Monaldija s popratnom bilješkom prevoditelja Tonka Maroevića, tekst Franka Oreba o odjeku Levantinske bitke (1866.) u pjesmi i glazbi te prinos Sanje Vrbice i Nikoline Vukanović Urljević o oglašavanju i prodaji namještaja u Dubrovniku na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Uz prijevod Maria Kopića ogleda Emanuela Levinasa, objavljena je proza Lea Lipskog i Isabelle Feimer, drama Olje Lozice a Jelena Lužina, uz do sada nepoznate fotografije, podsjeća na djelo i dubrovački životni i kazališni vremenopis teatrologa Marka Foteza. Dio je to sadržaja novog broja časopisa Dubrovnik koji se izborom tema i prinosima brojnih suradnika preporučuje kao zanimljivo i vrijedno časopisno štivo, navedeno je u popratnom tekstu.

Mojaš je komentirao kako izborom tema, novi broj časopisa „Dubrovnik“ prepoznaje Dubrovnik, a upravo su stranice časopisa posvećene samome gradu. Novo izdanje su, pored njega, uređivali Slavica Stojan i Ivan Viđen. Napomenuo je i kako novi broj „Dubrovnika“ važan doprinos za hrvatsku časopisnu djelatnost. Dodatno, Mojaš je otkrio kako je već u pripremi novi, drugi broj časopisa „Dubrovnika“ za ovu godinu.  

Sopta se pak osvrnuo na prvih 80 stranica na kojima je tiskano sveukupno 10 radova, uglavnom sa simpozija održanog u studenom 2017, a sve povodom 700. obljetnice postojanja ljekarne Male braće. Sopta je pri tome izrazio zadovoljstvo što su radovi uopće publicirani jer radovi s mnogih simpozija često ostanu neobjavljeni. Naglasio je kako svi ti radovi čine "jednu vrijednu ciglu u zidu povijesti ljekarne Male braće i ljekarništva u Dubrovniku" te da novim generacijama ostalo još puno toga za istražiti.

Maslek se na početku svog obraćanja osvrnula na lik i djelo dubrovačkog filozofa, esejista i renesansnog pjesnika Miha Monaldija (oko 1540. – 1592.) koji je mnoge svoje stihove posvetio znamenitim Dubrovčanima poput Marina Držića, Luke Sorkočevića ili Šiška Menčetića. Naglasila je kako je mnogima u današnjem materijalnom svijetu potreban upravo jedan Monaldi koji će im reći da zastanu i usmjeriti ih na ljepšu i ljudskiju stranu svijeta. Prema njezinim riječima, Monaldijeve prigodice i počasnice imaju i dokumentarnu vrijednost, a duboko su vezane za tkivo dubrovačke sredine. bLu
 

24. travanj 2024 09:17