StoryEditorOCM
KulturaGOSTOVANJE ZADARSKOG ARHEOLOŠKOG MUZEJA

U RUPAMA OTVORENA IZLOŽBA "ČOVJEK I MORE" Ribanje i ribarsko prigovaranje u Antici

13. travnja 2018. - 22:36

Izložba "Čovjek i more“ Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadra otvorena je u žitnici Rupe u sklopu projekta međumuzejske suradnje Dubrovačkih muzeja i Arheološkog muzeja Zadar. Autorica izložbe je kustosica Dušanka Romanović. Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać kazala je kako je ova izložba nastavak suradnje između dvije muzejske ustanove, a slijedi uzvratna izložba u Zadru pa će tako zadarskoj publici biti predstavljen postav izložbe "Antički vodovod: Vodovađa - Cavtat". Navela je i podatak kako je ovo četvrta otvorena izložba u nizu u posljednjih šest mjeseci koja se bavi razdobljem Antike.

Romanović je pak dodala kako je postav podijeljen u nekoliko cjelina, a istaknula je kako je raduje što će Dubrovčani i njihovi gosti vidjeti eksponate, a želja joj je da izložbu posjeti što više djece kako bi i ona vidjela da se ribolov na ovim prostorima njeguje od prapovijesti.

Izložba predstavlja ribarski alat i tehnike ribolova u antici, daje pregled mitologije i morskih božanstava te posjetitelje upoznaje s proizvodima i gospodarskom djelatnošću vezanima uz more.

Građa prezentirana na izložbi dio je fundusa Arheološkog muzeja Zadar i većim dijelom potiče iz antičke luke u Zatonu koja je funkcionirala u razdoblju od 1. do 4. stoljeća. Izložba obuhvaća 7 izložbenih panoa i 3 vitrine s izloženom arheološkom građom, a prati je i bogato ilustrirani dvojezični, hrvatsko-engleski katalog.

Izložba je prvi put predstavljena javnosti u Arheološkom muzeju Zadar u studenom 2016., a dubrovačka će je publika moći razgledati mjesec dana ili točnije - do 13. svibnja.
 

19. travanj 2024 23:46