StoryEditorOCM
KulturaDANI MATICE HRVATSKE MOSTAR

Igre na Mostarskom proljeću s izložbom Antuna Masle

Piše PSD.
7. travnja 2018. - 15:22

Povodom dvadesete obljetnice manifestacije Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske Mostar i jednako duge suradnje s Dubrovačkim ljetnim igrama, priznanje Kristalna matica Maestro Vjekoslav Šutej bit će uručeno Igrama za dugogodišnji doprinos i potporu ovoj manifestaciji, a preuzet će ga ravnateljica Ivana Medo Bogdanović na svečanosti otvaranja u nedjelju 8. travnja u Mostaru. Igre sudjeluju i u programu manifestacije izložbom Antuna Masle Riječi boje i boja riječi, koja će u mostarskoj Galeriji Aluminij biti otvorena 12. travnja.
 
Maslina izložba Riječi boje i boja riječi – ljuske vida i privida u istoj oniričkoj bajci koja je predstavljena lani na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama povodom pedesete obljetnice smrti umjetnika, postavlja se u suorganizaciji Mostarskoga proljeća, Igara i galerije Aluminij, a prikazat će 38 vrhunskih djela ovog barda hrvatskog slikarstva i dubrovačkog zanesenjaka od kista i od pera. Izložbu će, u sklopu Mostarskoga proljeća – Dana Matice hrvatske Mostar, otvoriti federalna ministrica kulture i športa BiH Zora Dujmović u četvrtak, 12. travnja u 19 sati u Galeriji Aluminij, a moći će se razgledati sve do 11. svibnja.
 
Manifestacija Mostarsko proljeće - Dani Matice hrvatske Mostar održana je prvi puta 1999. godine, odmah po obnavljanju rada Matice hrvatske u Mostaru, u želji da obogati kulturnu scenu u gradu Mostaru te u Bosni i Hercegovini. Cilj manifestacije je širenje kulturnih različitosti, njegovanje tradicije i identiteta hrvatskog naroda u BiH, uz poštovanje različitosti drugih naroda. Umjetnički ravnatelj Matičinog Proljeća bio je Vjekoslav Šutej do svoje smrti 2010., a njemu u čast ustanovljeno je priznanje koje se zaslužnim pojedincima i organizacijama dodjeljuje svake godine. Dubrovačke ljetne igre manifestaciju podržavaju gotovo od samog početka, a kroz godine su gostovale s brojnim predstavama i drugim programima.
 
 
 

19. travanj 2024 22:30