StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKE KNJIŽNICE

OD PRAPOVIJESTI DO SUVREMENOG DOBA Otvorena izložba posvećena arhitekturi Metkovića

26. ožujka 2018. - 23:06

U prizemlju Narodne knjižnice Grad otvorena je izložba "Arhitektura područja grada Metkovića – od prapovijesti do suvremenog doba“. Uz Ustanovu za kulturu i sport Metković organizatori i koautori izložbe su povjesničar Ivan Vekić i arheolog Ivan Volarević.

- Projekt ‘Arhitektura područja grada Metkovića od prapovijesti do suvremenog doba’ nastao je iz brige za arhitektonsku baštinu, koja je jednako kao i njegovi stanovnici duša ovog grada. Stambene zgrade, obiteljske kuće, javni prostori, crkve, tvornice dio su naših života, ali i života naših predaka i potomaka. Dio su zajedničke memorije Metkovića, stoji u predgovoru kataloga izložbe.

Volarević je istaknuo kako mnogi građani Metkovića nisu znali povijest brojnih građevina u svom gradu, cilj je bio podignuti svijest o zaštiti povijesnih i kulturnih znamenitosti te potaknuti moguću valorizaciju u turističke svrhe. Jedna od sudionica projekta, Martina Kuran, podsjetila je kako su fotografije i prikazi kronološki složeni te kako su u izložbi sudjelovali i metkovski osnovnoškolci i srednjoškolci. Kuran je istovremeno pažnju ukazala na svoj diplomski rad - maketu koja prikazuje idejno rješenje centra Metkovića.

Izložba će biti otvorena do 20. travnja.

20. travanj 2024 02:09