Vijesti Kultura

DANI KRŠĆANSKE KULTURE

PRVI PUT U DUBROVNIKU Mješoviti zbor Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo" održao koncert

DANI KRŠĆANSKE KULTURE

Jedno od najstarijih pjevačkih društava u Bosni Hercegovini, Mješoviti zbor Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo" iz Banja Luke (osnovano daleke 1893.) održao je pod ravnanjem voditelja zbora i dirigenta Nemanje Savića koncert u sklopu XIII. Dana kršćanske kulture. Kao solisti u crkvi sv. Blagovijesti nastupili su Karolina Mihajlović (sopran), Jelena Dejanović (sopran) i Lazar Radoja (bariton).  

SPD "Jedinstvo" djeluje i radi pod patronatom Srpske pravoslavne crkvene općine Banja Luka. Mješoviti zbor redovno sudjeluje na nedjeljnim i blagdanskim liturgijama u Hramu Krista Spasitelja u Banjoj Luci, a ima i vrlo bogatu koncertnu djelatnost u zemlji i inozemstvu. S više od 5.000 nastupa zbor je potvrdio vrlo visoke umjetničke domete na mnogobrojnim glazbenim i drugim manifestacijama, festivalima, natjecanjima i koncertima održanima širom Europe i svijeta. Dobitnici su brojnih domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada, a bio je ovo prvi koncert zbora u Dubrovniku. 

Voditelj zbora, dirigent Nemanja Savić, muzičku akademiju završio je u Beogradu gdje je kasnije i magistrirao na odsjeku dirigiranja. Bio je glazbeni pedagog i dirigent u Novigradu, Bujama, Šibeniku, Vršcu, a danas djeluje i radi kao redovni profesor Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, dirigent Mješovitog zbora SPD „Jedinstvo” Banja Luka, dirigent Zbora svećenika Eparhije banjalučke i dirigent Mješovitog zbora Univerziteta u Banjoj Luci.

Program XIII. Dana kršćanske kulture nastavlja se predavanjem "Simbol križa na primjerima prve kršćanske umjetnosti" i predstavljanjem knjige "Slava križa. Simboli i slike vjere u ranokršćanskoj kulturi" Ivice Žižića 21. ožujka u dvorani Ivana Pavla II. s početkom u 19.30 sati.

Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

Novi broj Dubrovačkog vjesnika

Novi broj Dubrovačkog vjesnika
ISTRAŽILI SMO JESU LI ISKUSNI POLICAJCI DOISTA POSTALI ŽRTVE ZLOSTAVLJANJA NA POSLU RASPITALI SMO SE HOĆE LI JA...
Novi broj Dubrovačkog vjesnika