Vijesti Kultura

DANI KRŠĆANSKE KULTURE

PRVI PUT U DUBROVNIKU Mješoviti zbor Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo" održao koncert

DANI KRŠĆANSKE KULTURE

Jedno od najstarijih pjevačkih društava u Bosni Hercegovini, Mješoviti zbor Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo" iz Banja Luke (osnovano daleke 1893.) održao je pod ravnanjem voditelja zbora i dirigenta Nemanje Savića koncert u sklopu XIII. Dana kršćanske kulture. Kao solisti u crkvi sv. Blagovijesti nastupili su Karolina Mihajlović (sopran), Jelena Dejanović (sopran) i Lazar Radoja (bariton).  

SPD "Jedinstvo" djeluje i radi pod patronatom Srpske pravoslavne crkvene općine Banja Luka. Mješoviti zbor redovno sudjeluje na nedjeljnim i blagdanskim liturgijama u Hramu Krista Spasitelja u Banjoj Luci, a ima i vrlo bogatu koncertnu djelatnost u zemlji i inozemstvu. S više od 5.000 nastupa zbor je potvrdio vrlo visoke umjetničke domete na mnogobrojnim glazbenim i drugim manifestacijama, festivalima, natjecanjima i koncertima održanima širom Europe i svijeta. Dobitnici su brojnih domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada, a bio je ovo prvi koncert zbora u Dubrovniku. 

Voditelj zbora, dirigent Nemanja Savić, muzičku akademiju završio je u Beogradu gdje je kasnije i magistrirao na odsjeku dirigiranja. Bio je glazbeni pedagog i dirigent u Novigradu, Bujama, Šibeniku, Vršcu, a danas djeluje i radi kao redovni profesor Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, dirigent Mješovitog zbora SPD „Jedinstvo” Banja Luka, dirigent Zbora svećenika Eparhije banjalučke i dirigent Mješovitog zbora Univerziteta u Banjoj Luci.

Program XIII. Dana kršćanske kulture nastavlja se predavanjem "Simbol križa na primjerima prve kršćanske umjetnosti" i predstavljanjem knjige "Slava križa. Simboli i slike vjere u ranokršćanskoj kulturi" Ivice Žižića 21. ožujka u dvorani Ivana Pavla II. s početkom u 19.30 sati.

Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije

Dio Šumeta danas bez vode

Dio Šumeta danas bez vode
Zbog radova na vodoopskrbnoj mreži 24. siječnja bez vode će biti zapadni dio sela Šumet u vremenu od 9.00 do 13....
Dio Šumeta danas bez vode