StoryEditorOCM
KulturaSVE OSTALO JE GLAZBA I TRIO ARDEA U SKLOPU PROGRAMA KREATIVNA EUROPA

Dubrovačka je publika Trio Ardea pozvala na bis

Piše PSD.
18. ožujka 2018. - 17:59

Iznimno perspektivna mlada slovenska violinistica s adresom u Zurichu Ana Dolžan  te nadarene sarajevske violončelistica Selma Hrenovica i pijanistica Zerina Šabotić nastupile su u Dubrovniku u subotu  u Čitaonici Narodne knjižnice Grad te Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića.  Na glazbenom jutru u muzičkoj školi pridružile su im i Ivana Jelača te Frana Marija Vranković, a matineja je organizirana kako bi se publici približio život skladatelja te pokazalo kako je jezik glazbe univerzalan i ne poznaje jezične i kulturološke barijere.


Tako je talijan Domenico Scarlatti prvo radio za kraljicu Poljske, a potom se preselio u Lisabon i na kraju u Madrid. Poljak Henryk Wieniawski školovao se u Parizu, a radio je, između ostalog, u St. Petersburgu, Londonu i Bruxellesu. Otac hrvatskog kompozitora rođenog u Njemačkoj, Borisa Papandopula bio je Grk. Papandopulo je na preporuku rusa Igora Stravinskog studirao dirigiranje u Beču. Profesionalni životni put odveo ga je u Kairo, gdje je bio dirigent opere. Utjecaji svih zemalja čuju se u njegovoj glazbi, što je pokazano kroz izvedbu njegove Rapsodije Concertate za violončelo i klavir.  Publika je na večernjem koncertu u Saloči od zrcala, nakon izvedbe klavirskog tria Ludwiga van Beethovena, rapsodije za violončelo i klavir Borisa Papandopula, koncertne poloneze Henryka Wieniawskog te klavirskog tria Bedřicha Smetane, mlade glazbenice pozvala na bis.


Nastupe Tria Ardea u Zagrebu i Dubrovniku je organizirala Udruga Sve ostalo je glazba u suradnji s Maticom hrvatskom u Zagrebu, udrugom za mlade Maro i Baro, Umjetničkom školom Luke Sorkočevića i Dubrovačkim knjižnicama,  uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Grada Dubrovnika, realizirala je gostovanje Tria Ardea u Zagrebu i Dubrovniku.  Turneja mladih talentiranih glazbenica dio je projekta Međunarodnog seminara klasične glazbe Ardea, koji je realiziran uz podršku fonda Europske unije Creative Europe, namijenjen je razvijanju mladih nadarenih glazbenika te razvoju njihove publike.    
 

19. travanj 2024 04:16