StoryEditorOCM
KulturaKONFERENCIJA ZA MEDIJE

POČETAK 14. DANA KRŠĆANSKE KULTURE Škrinja bogatstva kršćanske tradicije

Piše PSD.
14. ožujka 2018. - 13:39

Desetodnevni program Dana kršćanske kulture predstavili su u dvorani Ivana Pavla II. direktor nakladne kuće „Verbum“ iz Splita Miro Radalj, pročelnik Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije Joško Mikuš te generalni vikar Biskupije don Hrvoje Katušić. Radalj je u svom govoru podsjetio na početak manifestacije koja se prvi put održala u Splitu 2005.
 
- Odvažili smo na avanturu koja traje i danas, a u kojoj se nakon Splitsko-makarske biskupije priključila Dubrovačka, a potom i Šibenska biskupija. Od početka smo željeli pokazati bogatstvo tradicije koju baštinimo, utemeljenost hrvatske i europske kulture na kršćanskim korijenima. Cilj nam je bio okupiti i suvremene autore koji su odazvali te smo izgradili manifestaciju koja se svake godine željno očekuje sa sadržajima za koje su nam često dvorane premalene. Jako nam je važno otvoriti prostor suvremenim autorima koji su nadahnuti kršćanskom vizijom svijeta. Kršćanstvo je od samog početka i podrazumijevalo i preobražavalo kulturu jer ono znači cjelovit svjetonazor i zato ova manifestacije nema za cilj kulturu radi sebe same niti radi puke zabave publike, kazao je Radalj istaknuvši kako je sve bolji prijem Dana kod publike, ali i umjetnika.    
 
Manifestacija donosi niz različitih kulturnih događanja od korizmenih koncerata preko izložbe fotografija, prikazivanja filma, predstavljanja knjige, prigodnog predavanja do uvijek zanimljive i dobro posjećene Noći crkvenih muzeja. Bit će realizirano preko 60 programskih sadržaja, a uključeno je oko tisuću sudionika. U Dubrovniku se DKK održavaju po 13. put, a o detaljima je govorio pročelnik Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije.
 
- Prošlost susreće budućnost – to je moto ovogodišnje Europske godine kulturne baštine i tako je naš ovogodišnji program satkan od točaka koje kroz glazbu, riječ, sliku, pokret i molitvu umrežuju našu prošlost sa sadašnjošću pružajući silnice prema budućnosti. Program je osmišljen da prožme i europsku i domaću tradiciju, rekao je Mikuš.
 
Generalni vikar je pak podcrtao sve značajke manifestacije.
 
- Ova press konferencija je poziv, prvo medijima da se vi upoznate s događanjima koji će se dovijati u nas gradu, a s druge strane ovo je poziv svim ljudima ovoga grada koji će putem medija biti upoznati s programom da  se odazovu i zavire u ovu škrinju bogatstva jedne kršćanske baštine. Kršćanstvo je od početka bilo inspiracija ljudima, ne samo na području duhovnosti, nego uistinu cjelovitog života. Ovaj program je prikaz plodova susreta sa Svetim, različiti umjetnici i stvaraoci su u susretu sa Svetim izrazili svoj odnos s Bogom kroz svoja umjetnička djela. Ovo je prilika nama da osim onog uobičajenog odnosa sa Svetim, kroz liturgiju i molitvu, imamo priliku i kroz jedan kulturni momenat na jedan drugačiji način i sami se približiti tom Svetim, poručio je Katušić.
 
Manifestacija se također odvija u Splitu i Šibeniku pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Prepoznali su je i Ministarstvo kulture RH, Splitsko-makarska nadbiskupija, Dubrovačka biskupija i Šibenska biskupija. U gradovima se pojedini programi organiziraju u suradnji s lokalnim kulturnim institucijama. 

Otvaranje manifestacije održat će se 17. ožujka s početkom u 19.30. Manifestaciju će otvoriti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a potom slijedi koncert ansambla "Vokalisti Salone" na čelu s voditeljem Mirkom Jakovom. bLu
 

20. travanj 2024 08:58