StoryEditorOCM
KulturaPOVODOM NOĆI CRKVENIH MUZEJA

NAGRADNO PITANJE MALE BRAĆE Kako se zove svetac na slici?

Piše PSD.
11. ožujka 2018. - 11:50

Povodom večeri crkvenih muzeja, 23. ožujka u 19,30 sati u crkvi Male braće, a uz motto „KAMENI SVECI GOVORE“, franjevci postavljaju prigodno nagradno pitanje: „Koji se svetac nalazi na desnoj strani propovjedaonice u njihovoj crkvi?“
 
Stara iznimno vrijedna propovjedaonica s reljefima iz 14. stoljeća u crkvi Male braće, nešto je najvrijednije od kamenih umjetničkih djela što se u toj crkvi nalazi. Poznato je da je veliki potres 1667. i požar poslije njega uništio prijašnju crkvu. Za vrijeme njene obnove u nju je ugrađena propovjedaonica s reljefima koji su napravljeni nekoliko stoljeća ranije. Riječ je od pet dubokih reljefaizrađenih u bijelom mramoru koji izvana okružuju košaru propovjedaonice.

Gledajući prema propovjedaonici, na centralnom reljefu prikazana je Gospa s krunom na glavi i s Isusom u naručju,sjedi na kraljevskom prijestolju, i stoga joj tu odgovara stari naslov „Marija kraljica“ (Maria Regina) ili „Kraljica neba“ (Regina caeli).Uz nju su prvaci apostolski, koji uglavnom idu zajedno, desno reljefsv. Petra apostolakojeg odaje simbol ključeva, a na reljefu lijevo prikazan je sv. Pavao. Do njega lijevo je sv. Marija Magdalena koja u rukama drži posudu za miomirisnu pomast.Na desnoj strani propovjedaonice nalazi se reljef sveca s knjigom u lijevoj ruci. U oskudnoj literaturi, o ovom iznimno vrijednom umjetničkom ostvarenju,ovogsveca navodise kao sv. Nikolu biskupa. Nikola,međutim,ovdje nikako ne spada. Svetac jeu desnoj ruci držao atribut koji je odlomljen zajedno s dijelom njegove šake. To je vjerojatno i razlog zašto do danasnjegovoime nije ispravno odgonetnuto.

Povodom noći crkvenih muzeja, franjevci postavljaju prigodno pitanje povjesničarima umjetnosti, svećenicima, časnim sestrama i laicima: „Koji se svetac nalazi na desnoj strani propovjedaonice u njihovoj crkvi?“

Nema mnogo svetaca koji bi se mogli naći na takvom mjestu, pa neće biti teško pogoditi njegovo ime, ali odgovor treba biti potkrepljen prihvatljivim objašnjenjem, zašto se baš taj svetac tu nalazi. Onaj tko prvi pošalje točan i dostatno obrazložen odgovor na email mala.braca@du.t-com.hr bit će o tome obaviješten,a prigodom večeri crkvenih muzeja dobit će nagradni paket od deset knjiga koje su posljednjih godina franjevci izdali.
 
O originalnoji jedinstvenoj poruci ove propovjedaonice io njenim umjetničkim reljefima, kao o najuspjelijim djelima kamene plastike u Dubrovniku, bit će govora na večeri crkvenih muzeja.

Bit će govora o tome, zašto se na propovjedaonici crkve Male braće našla „Mandaljena pokornica“ i da li je ona zaista bila grešnica?Bit će odgovoreno i na pitanje: koji se „nepoznati“ svetac, uz Sv. Petra i Pavla i Mariju kraljicu nalazi na propovjedaonici, i zašto je on tu? 

fra Stipe Nosić
 

18. travanj 2024 05:58