StoryEditorOCM
KulturaU ČITAONICI NARODNE KNJIŽNICE GRAD

MOJA MAMA ŠOPINGHOLIČARKA Predstavljen novi roman Jelene Gjenero

Piše PSD.
10. ožujka 2018. - 10:04

Novi roman za djecu autorice Jelene Gjenero „Moja mama šopingholičarka“, koji je u izdanju Društva za afirmiranje i promicanje knjige i stripa Slagalica, predstavljen je dubrovačkoj publici u petak, 9. ožujka, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.


Uz autoricu o knjizi su govorile i Marina Kljunak Čuikin, Lukrecija Ujdrur Pavlović te Renata Zlatković.
„Ovaj roman poziva nas k sebi. Knjiga je to koja se čita u jednom dahu, a iznenadi nas poetskim draguljima spisateljice, pjesnikinje. Stranicama knjige plovimo prepušteni toku priče u iščekivanju zanimljivih događaja. (...) Ovaj roman snažan je dokument jednog vremena, jedne sudbine i položaja žene“ napomenula je Ujdur Pavlović.


Zlatković je istaknula kako je ova knjiga podsjetila na jedan drugi roman za djecu, a riječ je o djelu britanske spisateljice Ann Fine „Moja mama pankerice“ i to ne samo zbog naslova. U oba djela riječ je o neobičnom odnosu majke i kćeri koja je zapravo roditelj u obitelj.


U svom 12. godišnjem spisateljskom radu Jelica Gjenero objavila je 20-ak priča koje su gotove sve pretočene u slikovnice te romane „Koraljna ogrlica“ i „Moja mama šopingholičarka“. U oba njezina romana ne obraća se samo djeci, nego što je još važnije uvijek uspijeva naći put do čitatelja i prenijeti poruku neovisno o njegovoj kronološkoj dobi i životnom iskustvu objasnila je Zlatković.


„Uživajući u ljepotama svijeta, ne smijemo zaboraviti da je prava istinska sreća u nama samima. Autoričin roman zapravo je priča o nadi, ljubavi, prijateljstvu, snovima od kojih ne smijemo odustati, koji se pobjedonosno penju na tron i sasvim se zasluženo uslijed svih nedaća u romanu nižu kao biseri u ogrlici života“ zapisala je Ujdur Pavlović u predgovoru knjige.


Autorica je istaknula kako je na početku imala dva naslova „Moja mama šopingholičarka“ i „Sreću čine male stvari“, a prvi je pobijedio. Upravo je misao kako sreću čine male stvari protkana kroz cijelo djelo. „Sreću treba pronalaziti u svakodnevnom životu, u svakodnevnim malim stvarima koje nas okružuju, a koje nekada ne primjećujemo“ zaključila je Gjenero.


Promocija je bila popraćena glazbom, glumom i interpretacijom ulomaka iz romana u izvedbi učenika OŠ Lapad i OŠ Župa Dubrovačka. Nastupili su: Matea Bogdanović, Matea Daničić, Rina Gugić, Lucija Kaštelan, Marija Kristić, Ana Maškarić, Katarina Mrvalj, Mia Radinković, Anđela Savić, Nikolina Šilje, Ivana Šošić, Nikola Oblizalo i Nora Ujdur.

19. travanj 2024 17:25