StoryEditorOCM
KulturaGOSTOVANJE KAZALIŠNIH AMATERA IZ SINJA

Pogledajte "Krčmu" Dinka Šimunovića

6. ožujka 2018. - 13:53

Linđova lađa u Lazaretima će u subotu 10. ožujka 2018. u 20 sati, u organizaciji Kazališne družine Kolarin ugostiti Sinjsko pučko kazalište s predstavom „Krčma“.

Autor teksta je Dinko Šimunović, a režiju potpisuje Željko Viculin, dok je dramaturg poznati Ivan Leo Lemo. Ulaznice po svima prihvatljivim cijenama je moguće kupiti na ulazu u lađu, sat vremena prije početka predstave. ž

Iz Kolarina nas izvješćuju kako u predastavi igraju članovi amaterskog kazališta Lovrin Tomašević, Ante Bošnjak Bare, Marija Mandac, Katarina Vrca, Ante Cvitković, Dinko Franchini, Petra Ugrin, Ante Vrca i Dijana Rančić. O samoj predstavi doznajemo kako se radnja odvija u božićno doba 1888. godine. Sam Dinko Šimunović pripovijeda o nemilom događaju u krčmi Dalmatinske zagore kojeg opisuje kao "presudan trenutak u kojem je odlučio postati pisac". Šaroliko društvo kojeg čine posrnuli karizmatik Vilović, pisac, osoblje krčme, kaluđer, Bošnjak i Cigo, krije se u krčmi bježeći od mećave i tražeći toplinu te utjehu u čaši i u Cigankinoj pjesmi. Neki od njih su već „pijanci sa stažom“, neki su s periferije ili s vrha društva, no sa svakom ispijenom čašom postaju sjedinjeni u pijanstvu, ali i razotkriveni. Puni stolovi, pjesma, niske strasti i vino kulminiraju općim kaosom i naposljetku nesrećom.

Inače, doznajemo kako Sinjsko pučko kazalište uspješno djeluje već 62 godine a sudionici su brojnih kazališnih festivala i smotri, kako u zemlji, tako u zadnje vrijeme, i u inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na festivalima i smotrama, a njihov rad prepoznali su i u gradu Sinju, te su dobitnici nagrade Grada Sinja, u kategoriji kulturnih društava i nagrade Splitsko- dalmatinske županije, povodom 60-te godišnjice osnutka i rada.
 

18. travanj 2024 10:45