StoryEditorOCM
KulturaUMJETNIČKA GALERIJA DUBROVNIK

ISPRED ILI IZA ARHITEKTURE Predavanje Ivana Dorotića

Piše PSD.
5. ožujka 2018. - 11:46

Društvo arhitekata Dubrovnik u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik organizira predavanje pod naslovom "Ispred ili iza arhitekture", koje će u srijedu 7. ožujka 2018. u 19 sati u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik održati Ivan Dorotić.
 
Kako pozicionirati arhitektonsku fotografiju? Govorimo li o preciznom dokumentiranju određenih objekata, prostora i ambijenata s ciljem prenošenja istinite informacije, estetskom nadovezivanju na arhitektonski izričaj ili lažnom manipuliranju i dotjerivanju, koje karakterno najviše odgovaraju današnjem svijetu? Koliko je danas arhitektonska fotografija važna? Koje sve uloge mora i nastoji zadovoljiti? Može li i zašto mora parirati sveprisutnoj ekspanziji smart phone fotografa? Smetaju li joj društvene mreže i koliko je neophodna u sferi PR-a? Moraju li je snimati isključivo arhitekti? Razumiju li je ne-arhitekti? Koliko je značajna za javno zagovaranje arhitekture? Zavarava li, priča li bajke ili dokumentira? Kada je razglednica, kada arhiv, a kada našminkano lice? U kojem trenutku prestaje biti realnost? Zašto negira korisnika, svakodnevicu i realno? Imaju li njen proces i sporost šanse protiv brzine prenošenja informacija? Kako stvara vizualni identitet i kako služi promociji arhitekture?
 
Sve ove teme samo su dio promišljanja koje fotograf arhitekture postavlja (sebi) u trenutcima kada praksom balansira između fotografskih angažmana i profesionalne aktivnosti na polju publicistike, komunikacije i promocije arhitekture te arhitektonskih projekata.
 
Kroz pregled njegove fotografske prakse i fotografskog angažmana za neka od najvažnijih imena s domaće arhitektonske scene, slavnu, nagrađivanu i kvalitetom izvrsnu arhitekturu, predavanje će pokušati dati odgovor ili protupitanje na sve ili neke od navedenih upitnika.
 
IVAN DOROTIĆ
 
Ivan Dorotić (1980.) je fotograf, arhitekt i publicist. Rođen je u Splitu, gdje je završio Klasičnu gimnaziju. Diplomirao je 2008. na Studiju arhitekture pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, gdje je radio kao honorarni asistent na Katedri za urbanizam. Posljednjih sedam godina djeluje kao freelance multidisciplinarni autor, dominantno angažiran u sferi suvremene arhitektonske fotografije, dok je kontinuirano aktivan kao publicist te stručnjak u sferi digitalne komunikacije i promocije arhitekture, kulture i vizualnih umjetnosti.
 
Pokretač je i glavni urednik portala Vizkultura.hr, a o arhitekturi i vizualnim umjetnostima pisao je i piše za niz domaćih i međunarodnih magazina i on-line platformi. Izlagao je na četiri samostalne fotografske izložbe te petnaestak grupnih dizajnerskih, fotografskih i arhitektonskih izložbi i festivala. Kustos je projekta Plakatiranje - najdugovječnije kolekcije autorskih plakata koja broji preko 200 autora. Koautor je Žute sobe u Muzeju Apoksiomena. Kontinuirano surađuje s brojnim hrvatskim arhitektonskim uredima na poljima fotografije, promocije i komunikacije.  U fotografskim angažmanima posljednjih pet godina je samostalno, ili kao dio dvojca Bosnić+Dorotić, snimao arhitektonska dostignuća za najvažnija imena domaće arhitektonske scene, koja su bila nominirana za najznačajnije domaće, regionalne i europske nagrade. Trenutno živi i radi u Berlinu.
 

19. travanj 2024 16:41