StoryEditorOCM
KulturaPREDAVANJE U ATELIJERU PULITIKA

USPOMENA NA ĐURA PULITIKU Maja Nodari i njezin "heroj s Bosanke"

2. ožujka 2018. - 22:29

Povjesničarka umjetnosti i konzervatorica Maja Nodari održala je u atelijeru Pulitika predavanje pod nazivom "Uspomena na Đura Pulitiku".
Naglasila je kako donosi nešto što nije zapisano u monografijama, enciklopedijama ili likovnim kritikama, već donosi sjećanja, a upravo su ta sjećanja bila vezana za prostor atelijera koji je Pulitiki bio životni prostor, drugi dom. Naime, Nodari je otkrila kako slikareva nećakinja (sestra od njezine majke udala se za Pulitiku) te je predstavila više desetaka njegovih fotografija koje su vezane za atelijer u koji je uselio davne 1960. 
- Ne želim o Đuru govoriti kao slikaru jer o tome je kritika sve rekla. Đuro se smijao lijepo, diskretno, s razlogom... Đuro je bio čovjek od malo riječi. Bio je plemenit čovjek koji poklonio mnogo svojih slika, navela je Nodari te ujedno pohvalila novi postav atelijera.

Inače, novi stalni postav u atelijeru Pulitika pripremila je viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik, Rozana Vojvoda i to za ovogodišnju Noć muzeja koja se održala 26. siječnja, kada je obilježena i 96. godišnjica slikareva rođenja. 
- Đuru je živio u Zamanjinoj ulici. Kao dijete sam ga zvala "moj junak s Bosanke". Đuro je izgradio svoj životni stil u umjetničkom i osobnom smislu, on je živio svoju slobodu, istaknula je Nodari koja je s puno emocija govorila o svom dundu.
Vjerni pratitelj dubrovačkog slikara bio je crni mačak "Miki". Hodajući Gradom on je upijao život te ga ponovno prenosio na platna u svom atelijeru. Dobar Pulitikov prijatelj bio je povjesničar umjetnosti Igor Zidić pa i akademik Luko Paljetak. Ukazujući na čest motiv starog kapetana, Nodari se osvrnula i na bogatu pomorsku tradiciju koju je njegovala obitelj Pulitika. Rekla je kako se njezin dundo dosta družio s prijateljima poput Antuna Masle, Iva Dulčića, Milkom Podrug Kokotović te je njegov atelijer bio uvijek otvoren za sve ljude, prijatelje i "neprijatelje". 
Emocionalno ga je pogodila činjenica da mu je tijekom Domovinskog rata spaljena rodna kuća na Bosanci. U tim teškim vremenima Nodari je zapravo najbolje upoznala slikara. 

Nakon predavanja, klaviristica Ivana Jelača, odsvirala je „Nocturno za Đura“ u Galeriji Dulčić Masle Pulitika. Na programu su bili i „Nocturna“ Ferda Livadića i Frédérica Chopina.
Đuro Pulitika, rodio se 1922. godine na Bosanci. Slikarsko iskustvo stekao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu da bi se nakon završetka Akademije vratio u rodni Dubrovnik, gdje je živio i stvarao. Prvi put samostalno izlaže 1953. g. u Salonu LIKUM-a u Dubrovniku. Zajedno s Antunom Maslom i Ivanom Dulčićem činio je poznati dubrovački slikarski trolist. Do kraja života izlagao je na više od 50 samostalnih izložbi (Dubrovnik, Split, Zagreb, Milano, Rim, Pariz, New York…) te na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Godine 1973. njegova je slika primljena u trajni postav galerije sakralne umjetnosti u Vatikanskim muzejima u Rimu.
Dobitnik je niza nagrada, diploma i odličja. Godine 1993. dobiva Nagradu Grada Dubrovnika za životno djelo, a Nagradu Vladimir Nazor, također za životno djelo, primio je 1997. godine.
Đuro Pulitika umro je 14. prosinca 2006. godine u Dubrovniku. 

25. travanj 2024 22:34