StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKE KNJIŽNICE

KATJA BAKIJA I ĐURICA DROBAC Jezik i mediji – tribina o hrvatskom jeziku

Piše PSD.
1. ožujka 2018. - 11:52

U Mjesecu hrvatskog jezika u organizaciji Dubrovačkih knjižnica održavaju se tribine na kojima voditeljica doc. dr.sc. Katja Bakija, profesorica hrvatskog jezika i književnosti sa svojim gostima razgovara o slojevitosti jezičnog identiteta, vrednotama, normi, jezičnoj kompetenciji, jeziku kao odrazu društva, standardizaciji i položaju hrvatskog jezika danas.

Na drugoj po redu tribini posvećenoj jeziku u medijima (prva se odnosila na pitanja standardizacije hrvatskog jezika) gost je novinar i urednik na HRT-u Đurica Drobac, a tematizirat će se uloga i utjecaj medija u oblikovanju hrvatske jezične svijesti i kulture. Tribina će se održati u četvrtak, 1. ožujka u 19 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Medijski ili publicistički diskurs jezično je najutjecajniji diskurs javne komunikacije (mediji su ''krojači diskursa'') pa bi kao takav trebao poštivati određena komunikacijska i jezična pravila utvrđena normativnim priručnicima.

Razgovarat će se o „sužavanju normativnosti“ uvjetovanom općim procesom globalizacije koji je zahvatio i hrvatsko društvo, i bitno promijenio jezični (pisani/govoreni) iskaz osobito u kontekstu publicističkoga diskursa te o razini svijesti o pravilnome pisanju i govorenju u prostoru javne komunikacije, pa tako i u publicističkome diskursu.

24. travanj 2024 21:59