StoryEditorOCM
KulturaCRKVA SV. MIHAJLA

PREDSTAVLJEN ZBORNIK RADOVA O NAJPOZNATIJEM ŽUPNIKU U LAPADU Mato Vodopić, biskup, književnik, prirodoslovac i hrvatski Alessandro Manzoni

26. veljače 2018. - 22:03

Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, akademik Luko Paljetak te znanstvenici Slavica Stojan i Marinko Marić predstavili su u crkvi sv. Mihajla zbornik radova  „Mato Vodopić: biskup - književnik – prirodoslovac (1816.–1893.)“.  
 
Riječ je o zborniku radova sa znanstvenog skupa održanog u Dubrovniku povodom 100. obljetnice smrti biskupa Mata Vodopića. Okupljene je najprije pozdravio župnik don Robert Čibarić. Dubrovački biskup u šali je istaknuo kako je, pored činjenice što je on 19. ožujka na blagdan sv. Josipa zaređen za biskupa te Vodopić na točno taj dan imenovan biskupom, obojica imaju još nešto zajedničko - isto ime.  

Marić je podsjetio kako je "dum Mato" prije 150 godina Vodopić bio župnik Župe sv. Mihajla (točno 22 godine) te u staroj crkvi napisao "Tužnu Jelu", a kako je 25 godina nakon obilježavanja 100. obljetnice biskupove smrti 1993. konačno realiziran i zbornik. 

Puljić, koji je ujedno i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, izrazio je sreću što je opet u Lapadu te otkrio što stoji u pozadini zbornika. Zahvalio je svima koji su pomogli u objavi knjige. 

Akademik Paljetak pojasnio je kako se on bavio Vodopićem kao književnikom. Analizirao je biskupovo literarno stvaralaštvo. Akademik je iznio i Vodopićeve zapise o nastanku groblja tadašnje gruške župe te se ujedno brinuo o njemu. 

Stojan je kao predsjednica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske kazala kako zbornik sadrži 15 radova. Zbornik je ocijenila kao najboljim, najvećim i najopsežnijim djelom koje je posvećeno Vodopiću. Zapitala se zašto Vodopić nikada nije prihvaćen kao hrvatski Alessandro Manzoni koji je bio istinski predstavnik kršćanskog realizma?! Stojan je na to pitanje odgovorila konstatacijom kako su Hrvati malen i obijesan narod koji često ne zna cijeniti ono što ima! Vodopić bi, iznijela je Stojan, trebao biti u hrvatskim školskim udžbenicima kao značajan predstavnik zavičajne književnosti. Ideal Vodopićevog pisanja je ljubav. Govoreći o lažnoj tvrdnji kako Vodopić u djetinjstvu nije govorio hrvatski jezik, Stojan je rekla kako mnogi ono što je zapravo "jezična groteska" proglašavaju dubrovačkim govorom, a da se ta iskrivljena forma često može čuti u školama pa i na lokalnoj televiziji.  

- Onima kojima je težak Gundulić i drugi dubrovački klasici, neka čitaju Vodopića, poručila je Stojan te, između ostalog, zaključila riječima "nit književnosti je svjedočanstvo života".

Društvo prijatelja dubrovačke starine financijski je pomoglo pri izdavanju zbornika. U programu je čitajući ulomke iz "Tužne Jele" sudjelovala i glumica Milka Podrug Kokotović. Sav prihod od prodaje zbornika ide u obnovu kuće u kojoj je djelovao dubrovački biskup. 
 

17. travanj 2024 18:41