StoryEditorOCM
KulturaBLAGOVAONICA SAMOSTANA MALE BRAĆE

PREDAVANJE FRA STIPE NOSIĆA Predstavljeni lik i djelo mučki ubijenog franjevca i glazbenika Bernardina Sokola<br />  

21. veljače 2018. - 23:03

Fra Stipe Nosić održao je u blagovaonici samostana Male braće predavanje o ubijenom glazbeniku fra Bernardinu Sokolu i to prigodom 130. godišnjice njegova rođenja. Dokumenti o Sokolu nađeni su nedavno u arhivu OZN-e (Odjela za zaštitu naroda), nakon što su tamo boravili gotovo 74 godine. Nosiću je u istraživačkom radu uvelike pomogla građa iz Hrvatskog državnog arhiva. 

Sokol je rođen 20. svibnja 1888. u Kaštel Sućurcu, 1912. zaredio se za svećenika, 1915. pošao je u Austriju gdje je započeo glazbenu izobrazbu. Tijekom Prvog svjetskog rata posjećivao je ranjene Hrvate u Austriji. Od 1918. do 1924. živio je u Dubrovniku gdje je predavao u Muzičkoj školi da bi 1924. pošao u Rim gdje je 1925. doktorirao teologiju, a već 1926. završio je studij muzikologije. Da je Sokol bio vrstan odgojitelj potvrđuje i činjenica da su mnogi njegovi đaci kasnije postali veliki glazbenici. Nakon tog živio je u Badiji te se najviše volio baviti ribanjem. Godine 1929. izdao je glazbeni niz "Pjevajte Gospodinu pjesmu novu". U vihoru Drugog svjetskog rata 28. lipnja 1941. iz Badije pošao je u Zagreb gdje je doživio blaži moždani udar. Vraito se 1944. u Badiju, a partizani su ga uhitil  28. rujna 1944. i to kad se sa svojim đacima vratio s ribanja. Rečeno mu je kako će ga prebaciti na Vis, ali je ubijen na barci između Badije i Orebića, a njegovo tijelo more je izbacilo na orebićkoj plaži Trstenica. Istraživajući dosje OZN-e, Nosić je ustvrdio je kako je 56-godišnji franjevac nagriženog zdravlja ubijen bez suda i suđenja i to kao navodni simpatizer Ante Pavelića i ustaškog režima.

Već u oproštajnom pismu naslutio je kako će ga partizani ubiti. Napisao je kako su ga znali još "kao Hrvata s Korčule" što je bio veliki "grijeh". Istona, bio je u kontaktu s Nijemcima, izvrsno je govorio njemački, ali je također dodao kako nikada nije bilo riječi o politici. Nažalost, ni danas nije poznato gdje se nalaze svećenikovi posmrtni ostatci. Identitet ubojica ostao je nepoznat, a slučaj je s DORH-a u Dubrovniku proslijeđen Ministarstvu branitelja i to Odjelu za žrtve Drugog svjetskog rata. Konačno, 7. studenog 2017. napravljeni su konkretni izvidi na terenu te je za očekivati da će i službeno, na temelju iskaza očevidaca, posmrtni ostatci ovog uglednog franjevca pronaći dostojno počivalište. Također, u Badiji će biti otkrivena i bista u čast franjevca i to u naravnoj veličini kao što je 2011. u njegovom Kaštel Sućurcu otkriven spomenik njemu u čast. 

Povodom 130. godišnjice njegovog rođenja, 18. svibnja bit će održan simpozij o Sokolu u njegovom rodnom mjestu - jedan od pokrovitelja je i predsjednica Republike Hrvatske, a 20. svibnja, na Duhove, služit će se liturgijsko slavlje na Poljudu, dakle točno 130 godina nakon njegova rođenja. Dodatno, Hrvatska pošta izdat će 15. svibnja prigodnu poštansku marku s likom svećenika. Zanimljivo, nakon lika Andrije Kačića Miošića, ovo je druga poštanska marka na kojoj će biti oslikan lik jednog franjevca. 

25. travanj 2024 01:37