StoryEditorOCM
KulturaDUBROVAČKI SIMFONIJSKI ORKESTAR

POČEO ŠESTI MEĐUNARODNI MAJSTORSKI SEMINAR ORKESTRALNOG DIRIGIRANJA Dubrovnik okupio polaznike iz cijeloga svijeta<br />  

18. veljače 2018. - 21:56

Konferencijom za medije u Slanici najavljen je početak 6. međunarodnog majstorskog seminara orkestralnog dirigiranja koji će se održati u Dubrovniku od 18. do 24. veljače i to pod vodstvom slovenskog dirigenta Uroša Lajovica.Seminar je organiziran u suradnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Fonda Lovro & Lilly Matačić, utemeljenog 1987. u skladu s oporučnom željom maestra Lovra von Matačića i njegove supruge Lilly, kako bi se pomagali mladi i talentirani glazbenici.

Ravnatelj DSO-a Damir Milat podsjetio je na bogatu povijest i tradiciju Orkestra te naglasio kako je uvijek lijepo raditi s mladim ljudima.Poručio je kako će Orkestar nastaviti surađivati s dirigentima iz cijeloga svijeta. 

Glavni tajnik Fonda Lovro i Lilly Matačić Josip Nalis naveo je kako je misija fonda zaštiti i očuvati značaj lika i djela maestra Matačića te briga za mlade dirigente. Pohvalio je organizaciju i uvjete u Dubrovniku te rekao kako je ovim seminarom "spojeno ugodno s korisnim". Dodao je kako "Dubrovnik postaje prepoznata destinacija internacionalnih dirigentskih kurseva". Pojasnio je kako je broj mjesta za seminar bio ograničen kako bi svaki polaznik dobio priliku raditi s orkestrom. 

Osobito zanimljivo ime među polaznicima seminara jest Dunja Vejzović, jedna od najvećih opernih diva koje je Hrvatska dala svijetu, ujedno i glazbena pedagoginja, a koja već drugi put sudjeluje na ovom seminaru u Dubrovniku. Vejzović se prisjetila seminara prije dvije godine te komentirala kako je tada prvi put stupila pred orkestrom. Svakako, operna primadona s velikim oduševljenjem čeka novi ciklus. 

Maestro Lajovic, koji drugi put vodi seminar,  istaknuo je kako svaki dirigent mora biti najbolji te kako je, kad stupi pred orkestrom, on potpuni početnik. Polaznici će se baviti Beethovenom i Mozartom te je prije svega važno da dobiju priliku stupiti pred orkestar, vidjeti kako on reagira na njihovu ruku te stjecati nova vrijedna iskustva. 

Na ovogodišnjem seminaru sudjeluje jedanaest polaznika od čega dvoje iz Hrvatske, dvoje iz Slovenije te po jedan iz SAD-a, Španjolske, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Grčke, Tajvana i Austrije. Kroz sedmodnevni seminar, mladi dirigenti usavršavat će svoja znanja radom sa slovenskim dirigentom Urošem Lajovicem, primjenjujući svoja znanja i vještine na Dubrovačkom simfonijskom orkestru.

Seminar je nakon konferencije za medije započeo u Slanici i to probama uz klavirsku pratnju, dok polaznici od utorka rade s orkestrom. 

Majstorski seminar završit će koncertom 24. veljače u Revelinu, kada će svi polaznici seminara prikazati usvojena znanja i vještine ravnajući Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pred publikom. Početak koncerta je u 20 sati, a ulaz na koncert je slobodan.

15. travanj 2024 13:41