StoryEditorOCM
KulturaDVORANA IVANA PAVLA II.

ŽIVIO SVETI VLAHO Dubravko Kovačević predstavio ukoričenu povijest festanjula od 1872. do danas

Piše PSD.
4. veljače 2018. - 23:06

Naslov "Sveti Vlaho i njegovi festanjuli" predstavljen je dubrovačkoj publici u zaista prepunoj dvorani Ivana Pavla II. Knjigu su uz autora predstavili predsjednik HKD "Napredak" - Dubrovnik Marin Ivanović, recezenti knjige Ivan Viđen i Ivo Banac te Maja Nodari. Na više od 800 strana djelo sadrži biografije i fotografije svih festanjula od 1872. do danas.

Viđen je u ime Vijeća za kulturu i znanost pri Dubrovačkoj biskupiji pozdravio sve okupljene. Autor je, prema Viđenovom mišljenju, radu pristupio "hrabro i ponizno".

- Sastavljanje biografija većine festanjula bila je detektivski posao, a većina festanjula prošla je ispod "radara povijesti" jer su bili obični ljudi, gradivno tkivo dubrovačkog građanstva, pojasnio je Viđen.

Podvukao je kako "knjiga ne pretendira" te kako autor nije povjesničar nego amater i to su najveće vrline predstavljenog naslova. Također, brojni festanjuli su u prošlosti bili u svojim dvadesetim ili tridesetim godinama jer su morali ponajviše raditi da bi Festa uopće uspjela.

Ivanović je rekao kako je riječ je o kapitalnom djelu dubrovačkog izdavaštva. "Kolosalni pothvat" tako je nazvao autorovo istraživanje za knjigu, a označio je kao "zanimiljivo štivo koje je povijesno utemeljeno". Kuriozitet je tako kako su ulogu festanjula u prošlosti imali primjerice i likovni umjetnici. Ivanović je nazvao "najveličanstvenijom knjigom" dubrovačkog ogranka HKD "Napredak".

Banac je naglasio kako je "filigranski rad" bio potreban za ovu knjigu. Prisjetio se školskih dana s autorom kojeg je nazvao "nepokolebljivim". Djelo je komentirao kao "enciklopedijski zbornik" koji će pomoći razumijevanju dubrovačke povijesti. Sve do 1949. festanjule je birala gradska vlast, a od 1970. festanjule bira Crkva po pravilu: jedan pomorac - jedan obrtnik.

Napomenuo je kako Festa ne smije biti turistička ponuda, a čestitajući autoru knjizi je na kraju poželio veliku čitanost. Nodari je podsjetila kako su se festanjuli pojavili već u doba austrijske dominacije u 19. stoljeću. Dodala je kako je Kovačević, koji je i sâm bio festanjuo, radio kao "radišni mrav" prikupljajući sve dostupne povijesne dokumente.

Cijela galerija Dubrovčana 19., 20. i 21. stoljeća okupljeni su u knjizi, spomenuti su i rektori crkve sv. Vlaha, gradonačelnici i biskupi u Dubrovniku za obuhvaćeno razdoblje. Nazvala je knjigu "rukopisom srca" te čestitala autoru.

Kovačević je zahvalio svima te rekao kako su predstavljači rekli sve o knjizi. Završio je svoje obraćanje riječima "Živio sveti Vlaho!"  

Glazbeno su večer uveličali Dubrovački gudački kvartet te Katedralni madrigalisti. Završni je ovo događaj u sklopu tribine "Ususret sv. Vlahu". bLu

19. travanj 2024 13:40