StoryEditorOCM
KulturaPREDSTAVLJEN PROGRAM 69. DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA

Povećanje produkcija i koprodukcija, izbalansiran glazbeni program i odgajanje nove publike

2. veljače 2018. - 15:52

Prvi put nakon dugo vremena na Kandeloru u Festivalskoj je palači umjesto pretprograma predstavljen program nadolazeće festivalske sezone. Detalje repertoara 69. Dubrovačkih ljetnih igara iznijeli su intendantica Dora Ruždjak Podolski te ravnateljica Ivana Medo Bogdanović.

No, najprije su program pohvalili dubrovački gradonačelnik Mato Franković i zamjenica župana Žaklina Marević koji su također prisustvovali konferenciji za medije. 

- Grad Dubrovnik od Ljetnih igara očekuje ono što je očekivao i dosad - to da su dubrovačke, da su moderne, da su tradicionalne i međunarodne, kazao je dubrovački gradonačelnik napomenuvši kako je Grad Dubrovnik izdvojio pola milijuna kuna proračunskih sredstava za nabavku nove opreme.

Marević je čestitala umjetničkom vodstvu rekavši kako su članovi opravdali dato povjerenje. 

Intendantica je istaknula kako je predstavljeni program rezultat povezivanja, umrežavanja, koncentracije te međusobnog djelovanja i povjerenja. Cilj je pojačati model, kako vlastitih, tako i model koprodukcija kada je u pitanju dramski programa. Za glazbeni program intendantica je rekla kako je glavna značajka kombinacija suvremenih i inovativnih impulsa. 

Ravnateljica Medo Bogdanović kazala je kako prezentirani program sadrži 20 sigurnih izvedbi te da će program biti potpun najkasnije do sredine ožujka, a ulaznice za programske stavke od danas su u prodaji. Izrazila je nadu kako će predstavljanje programa, a ne pretprograma na Kandeloru postati uobičajena praksa, a ne iznimka.

Pressici su prisustvovali i pomoćnici intendantice Saša Božić (dramski program), Tomislav Fačini (glazbeni program) i Karolina Rugle (inovativne kulturne prakse). Božić je otkrio kako se u dramskom programu želi povećati broj produkcija i koprodukcija te međunarodna gostovanja. Fačini je za glazbeni program podvukao kako je on žanrovski, glasovno i instrumentalno izbalansiran. Rugle je akcent stavila na nastupe mladih umjetnika te odgajanju i razvijanju nove festivalske publike. 

Premijerni naslovi 69. festivalskog ljeta su: djelo "Michelangelo Buonarroti" Miroslava Krleža u režiji Sebastijana Horvata u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca koje će biti premijerno izvedeno 27. srpnja na otoku Lokrumu,  predstava "Odbrojavanje - na piru s Držićem i Nalješkovićem" u koprodukciji s Akademijom dramske umjetnosti 1. kolovoza na više lokacija unutar povijesne jezgre te će u parku Sveučilišnog kampusa 18. kolovoza premijeru imati predstava "Pod balkonima" (izbor iz proze) Ranka Marinkovića redatelja Darija Harjačeka. Četvrta premijera je projekt "Ispravci ritma" redatelja Gorana Sergeja Pristaša koji će biti izveden 12. kolovoza u suradnji s HNK Zagreb i autorskim kolektivom BAD.co.  

Od glazbenika najavljeni su Mischa Maisky koji 11. srpnja nastupa zajedno sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem Piera Carla Orizija. U atriju Kneževa dvora 15. srpnja nastupa Ivan Krpan (glasovir), ruski pijanist Daniil Trifonov 6. kolovoza, Ensemble 1700 i Andreas Scholl 8. kolovoza te je predstavljen koncert "Guitarissimo" koji će u Kneževom dvoru okupiti osam gitarista 16. kolovoza. 

Od gostovanja treba spomenuti dolazak Komornog teatra Voronezh s predstavom "Ujak Vanja" Antuna Pavloviča Čehova u režiji Mikhaila Bychkova (5. kolovoza), splitski HNK s baletom "Derviš i smrt" (prema motivima romana Meše Selimovića) koreografa Igora Kirova (9. kolovoza) te komad "Ljudi od voska" Mate Matišića redatelja Janusza Kice (23. kolovoza). Sva gostovanja publika će moći pogledati u parku Gradac. 

20. travanj 2024 11:53