StoryEditorOCM
KulturaOKUPLJANJE DIZAJNERA, ARHITEKATA, UMJETNIKA I POSLOVNJAKA

TEMATSKI VIKEND S ORISOM U DUBROVNIKU Velikan arhitektonske scene Tadao Ando

Piše DV
2. veljače 2018. - 10:26

Vikend s Orisom, tradicionalno okupljanje arhitekata, dizajnera, umjetnika i poslovnih ljudi ove se godine održava u Dubrovniku od 16. do 18. ožujka u hotelu Excelsior, a tematski je posvećen jednom od velikana svjetske arhitektonske scene – Tadau Andu.

Izbor predavača odraz je uredničkog koncepta Orisa i oslanja se na mrežu suradnika koju časopis gradi već više od 19 godina, a ravnoteža između etabliranih i nadolazećih autora te popratni kulturni program posjetiteljima omogućuju uvid u nazanimljivije fragmente recentne arhitektonske i kulturne produkcije.


Na Vikendu s Orisom Dubrovnik 2018. gostuju:

Sou Fujimoto
Rođen je 1971. u Hokkaidu. Nakon studija arhitekture na Odsjeku za arhitekturu Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Tokiju, 2000. osniva Sou Fujimoto Architects. Zajedno s Kumiko Inui, Akihisom Hiratom i Naoyom Hatakeyamom 2012. osvaja Zlatnog lava za nacionalno sudjelovanje na Venecijanskom bijenalu.  Nagrade: nagrada Architectural Review Award 2005., Velika nagrada Japanskog instituta arhitekata (JIA) za Centar za psihijatrijsku rehabilitaciju djece 2008. te najviše priznanje na Svjetskom festivalu arhitekture u kategoriji privatnih kuća. Časopis Architecture Record dodjeluje mu nagradu Design Vanguard, a dobitnik je i nagrade Design Award časopisa Wallpaper za 2009. te nagrade Spotlight: The Rice Design Alliance Prize 2010.

Juhani Pallasmaa
Rodio se 1936. Vodi vlastiti arhitektonski ured u Helsinkiju, a član je Finskog društva arhitekata, počasni član Američkog instituta arhitekture i međunarodni član Kraljevskog instituta britanskih arhitekata. Obnašao je razne dužnosti: profesor i dekan na Sveučilištu tehnologije u Helsinkiju (1991. – 1997.); direktor Muzeja finske arhitekture (1978. – 1983.) i rektor na Institutu za dizajn u Helsinkiju (1970. – 1971.). Bio je i gost profesor na nekoliko sveučilišta u SAD-u te držao predavanja diljem Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Afrike i Azije.

Maroje Mrduljaš
Arhitekt, kritičar i kustos. Autor i urednik knjiga o arhitekturi i dizajnu: Modernism In-Between: The Mediatory Architectures of Socialist Yugoslavia, Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma, Dizajn i nezavisna kultura, Suvremena hrvatska arhitektura – testiranje stvarnosti i dr. Od 2005. urednik časopisa Oris. Njegovi su tekstovi objavljeni u vodećim međunarodnim publikacijama uključujući A+U, Archithese, Bauwelt, db i Domus.
Nezavisni ekspert nagrade EU-a za arhitekturu Mies van der Rohe i član odbora stručnjaka Europske nagrade za urbani javni prostor.


Karin Šerman
Arhitektica i profesorica arhitektonske teorije na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predstojnica je Katedre za teoriju i povijest arhitekture Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i voditeljica modula Arhitektonska misao doktorskoga studija Arhitektura i urbanizam. Teoriju arhitekture predaje i na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu.  Studij arhitekture završila je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1989. Magisterij znanosti iz područja teorije i povijesti arhitekture stekla je na Sveučilištu Harvard, Graduate School of Design 1996., pod mentorstovom prof. K. Michaela Haysa, a doktorat znanosti na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 2000., pod mentorstovom prof. Borisa Magaša.

Luka Skansi
Povjesničar arhitekture, docent na Filozofskom Fakultetu u Rijeci. Njegova su istraživačka područja talijanska arhitektura 20. stoljeća, ruska i sovjetska arhitektura i arhitektura u bivšoj Jugoslaviji. Teme njegovih knjiga, članaka i eseja jesu Carlo Scarpa, Aldo Rossi, Gino Valle, Costantino Dardi, Pier Luigi Nervi, Myron Goldsmith, Jože Plečnik, Manfredo Tafuri, Nikolaj Ladovskij, Moisej Ginzburg, Peter Behrens i Vladimir Braco Mušič.

DODATNI SADRŽAJ VIKENDA S ORISOM DUBROVNIK 2018.
- Svjetska promocija monografije Transcending Oppositions / Tadao Ando's Recent Works (Nadilaženje suprotnosti / Recentni radovi Tadaa Anda) urednika Maroja Mrduljaša, u izdanju Orisa, koja predstavlja blisku suradnju Orisa s velikanom suvremene japanske i svjetske arhitektonske scene – Tadaom Andom.

- Izložba posvećena Tadau Andu, koja će se u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik otvoriti 16. ožujka. Tema izložbe impresivni je projekt Punta della Dogana u Veneciji. Riječ je o vrlo sofisticiranoj obnovi stare carinarnice iz 17. stoljeća koja je nakon dugog razdoblja zapuštenosti (od 1980-ih) preinačena u muzej suvremene umjetnosti zbirke Fondacije Pinault te 2009. otvorena za javnost.

Kotizacija za simpozij je 300, studentska kotizacija je 90 kuna, a prijave se šalju na mail adresu marina@oris.hr.

20. travanj 2024 15:44