StoryEditorOCM
KulturaDVORANA IVANA PAVLA II.

PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE O ZBORNOJ CRKVI SV. VLAHA Knjiga koja pomaže parčevoj crkvi da traje kao riznica Dubrovnika uza sve potrese i granate

1. veljače 2018. - 22:17

U dvorani Ivana Pavla II. u sklopu događanja "Ususret sv. Vlahu" predstavljena je monografija o Zbornoj crkvi sv. Vlaha. Vrijedno znanstveno djelo predstavili su akademik Igor Fisković, akademik Tonko Maroević, Željka Čorak, Damir Tulić te urednica knjige Katarina Horvat-Levaj. U ime Biskupskog vijeća za kulturu i znanost brojne okupljene pozdravio je povjesničar umjetnosti Ivan Viđen koji je naglasio kako ovom knjigom parčeva crkva nije dobila samo svojevrsnu "osobnu kartu", nego cijelu enciklopediju. Znanstveni tim je tri godine radio na knjizi. 

Monografija je nedavno objavljena u suizdavaštvu Dubrovačke biskupije, Zborne crkve sv. Vlaha, Instituta za povijest umjetnosti, nakladničke kuće ArTresor iz Zagreba, a donosi mnoge dosad nepoznate činjenice o nastanku, izgradnji i opremanju jedne od najljepših baroknih crkava ne samo u Dubrovniku, nego i u Hrvatskoj.

Čorak je najprije pohvalila urednicu knjige i njezin predani rad te istaknula kako ovo djelo pomaže crkvi sv. Vlaha da "traje kao riznica Dubrovnika uza sve potrese i granate". 

- Hrvatska je dovoljno mala da mu cijela stane u dlan, kazala je Čorak dodavši kako je propuštena prilika da se most na zapadnom ulazu u grad nazove po svecu zaštitniku Dubrovnika. 
 
Akademik Fisković podsjetio je na povijest štovanja svetog Vlaha. Podsjetio je akademik kako je jedino u Dubrovniku slučaj da svetac zaštitnik ima svoju crkvu, a ne katedralu kao što je primjerice slučaj u Splitu ili Zadru gdje je svecima zaštitnicima grada posvećena katedrala. 

Akademik Maroević kazao je kako je nakon knjige o katedrali, ova dio diptiha pa možda čak triptiha nadajući se novoj knjizi. 

- Prva je knjiga bila odlična, a ova je još bolja. Izbor biskupa za sveca žaštitnika dala je gradu na težini naveo je Maroević. 

Tulić je izrazio zadovoljstvo što je dobio priliku "otvoriti vrata crkve" te se prisjetio djetinjstva kada se jednom prilikom naljutio kad s roditeljima nije mogao ući u crkvi jer je ona bila zatvorena. Naglasak njegovog izlaganja bila je barokna arhitektura crkve o čijim je karakteristikama ponajviše govorio.

Urednica  Horvat-Levaj kazala je kako se ova knjiga nadovezuje na knjigu o katedrali predstavljenoj 2014. godine. Otkrila je kako je inicijator knjiga bio upravo Viđen. Ujedno se zahvalila predstavljačima, a i svima koji su joj pomogli u realizaciji monografije. 

- Kao što su katedrala i crkva jednako lijepe tako su i ove dvije monografije jednako lijepe, zaključila je urednica. 
 

20. travanj 2024 01:52