StoryEditorOCM
KulturaKNJIGA MARIJE VELTRUSKI PREDSTAVLJENA U DEŠI

"NITIMA LJUBAVI OBNOVLJENO" Priručnik o ženskoj nošnji i ukrasnom vezu Dubrovačkog primorja

Piše DV
31. siječnja 2018. - 22:45

Udruga Deša organizirala je predstavljanje knjige "Nitima ljubavi obnovljeno" autorice Marije Veltruski, koja predstavlja postignuća u provedbi projekta Obnova i očuvanje identiteta Dubrovačkog primorja. Knjiga je svojevrstan priručnik za izradu osnova primorskog veza i za njegovu kreativnu primjenu, s cilje da, između ostaloga, koristi školama i udrugama kao literatura za trajno očuvanje identiteta Dubrovačkog primorja, ne samo na području općine Dubrovačko primorje već i u čitavoj Dubrovačko neretvanskoj županiji.

Nekolicina žena iz Slanoga i okolice, okupljenih u DEŠU Slano angažirale su se oko obnavljanja i spašavanja tradicije te etnografskog i prirodnog blaga spaljenog i uništenog usred Domovinskog rata. Tako nastaje projekt Obnova i očuvanje identiteta Dubrovačkog primorja čije aktivnosti Marija Veltruski u ovoj knjizi vjerodostojno prenosi širokoj publici. U okviru ovog projekta, prikupljeni su podaci o ženskoj primorskoj nošnji i ukrasnom vezu, organizirane su edukativne radionice izrade primorskog veza, a pored toga, primorski vez uvršten je kao izvannastavna aktivnost u OŠ Slano.

Ovom prilikom široka publika, ne samo da je mogla saslušati autoricu, već je mogla i vidjeti pravi primorski vez koji su vrijedne Primorke nitima ljubavi obnovile i izradile, a koji je izložen u prostorijama DEŠE Dubrovnik povodom predstavaljanja knjige.
Knjiga Nitima ljubavi obnovljeno tiskana je uz potporu Općine Dubrovačko primorje, Dubrovačko neretvanske županije, Turističke zajednice Općine Dubrovačko primorje, Dubrovačko primorje d.d., Frigo Bonsai Metković d.o.o. te DEŠE Dubrovnik koja je ujedno i nakladnik knjige.

18. travanj 2024 21:45