StoryEditorOCM
KulturaGALERIJA ORANŽERIJA

Vukovarska izložba Nade Zec Ivanović "Pod kapom lude"

Piše DV
25. siječnja 2018. - 22:23

Nada Zec Ivanović otvorila je izložbu u Muzeju Grada Vukovara – u Galeriji Oranžerija – gdje je premijerno prikazala ciklus slika ‘Pod kapom lude’. Na izložbi su govorili likovni kritičar Milan Bešlić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić, kustos izložbe Zoran Šimunović i sama autorica Nada Zec Ivanović.

"Eksplicitnim diskursom Nada Zec Ivanović otvara golemi prostor u slici „Izbori“ upravo takvim prizorima, naime dobro znanim političkim izborima na kojima se stranačke suprotnosti najčešće međusobno ne suprotstavljaju akademskom polemikom, korektnim nadmetanjem programskih sadržaja i rivalstvom načela i projekata, već opsjenarskim metodama obećanja i neodgovornih izjava, beskompromisnih smicalica i intriga. U čvrsto građenoj kompoziciji Nada Zec Ivanović koncepcijski problematizira ovu složenu tematiku bez sarkazma i cinizma, već prije rafiniranom ironijom i komikom prožetom tragikom klaunovske provenijencije. Upravo tragikomična komponenta „dvorske“ lude prožima prostor slike tragikom i apsurdom otkrivajući ljudsku bešćutnost i izopačenost kao bitne odrednice ovih (i svakih drugih) „izbora“. Slikarica na njih ukazuje groteskom bliskoj onom Kerempuhovu sjetnom diskursu koji tako snažno prožet melankolijom velike slikarske tradicije, one maestralne linije koju je povukao Pieter Brueghel i veliki flamanski, njemački i drugi slikari europskoga sjevera. Tu živu slikarsku liniju Nada Zec Ivanović baštini kao svoje ishodiste i stvaralačko uporište na tragu klasika hrvatskog slikarstva 20. stoljeća (Zlatka Boureka, Jure i Rudolfa Labaša, Hrvoja Šercara, Ivana Lesiaka i dr.) ostavljajući prepoznatljive likovne otiske s autorskim potpisom. Iste značajke iščitavamo i u drugim slikama iz ove serije, primjerice „Libertas“ gdje se elementi grotesknog i ironijskog isprepliću i s onim nadrealnim, prožimajući veliku temu stilskom ujednačenošću i osebujnom likovnom izražajnošću."  -zapisao je Milan Bešlić.


Nada Zec Ivanović rođena je u Dubrovniku 1965. godine. Slikarstvo je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1988. godine. Uz slikanje je tijekom cijelog studija izučavala i grafiku koja joj je postala jednako važno područjem interesa i rada. S grafičkim radovima sudjelovala je na međunarodnim grafičkim žiriranim izložbama u Cadaquesu, Barceloni, Wingfieldi, Sofiji, Bagesu. Prije ciklusa „Pod kapom lude“, realizirala je još pet slikarskih ciklusa: „Ishodišta“, „Letači“, „Friendship“, „Krajolici“ i „65 pogleda na Grad“  te veliki broj slika zasebne tematike, akvarela, crteža. Izlagala je na preko osamdeset izložbi u zemlji i inozemstvu (Palm Beach, Bonn, Mostar, Graz, Kotor, Cetinje, Salzburg) od kojih je priredila četrnaest samostalnih. Okušala se i u drugim vidovima likovnosti, dizajnu plakata i kazališnoj kostimografiji, a dvadeset godina se bavila i pedagoškim radom.  O njenom je radu 2013. godine snimljen dvadesetominutni dokumentarni film u produkciji Dubrovačke televizije, a o njenom su slikarstvu pisali povjesničari umjetnosti i likovni kritičari Milan Bešlić, Feđa Gavrilović, dr. sc. Antun Karaman, Nikša Spremić (Mphil. Oxon.), Igor Brešan i drugi. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

 

25. travanj 2024 00:33