StoryEditorOCM
KulturaIZRADA TRADICIJSKOG DUBROVAČKOG NAKITA U ETNOGRAFSKOM MUZEJU

NOĆ MUZEJA U ŽITNICI RUPE Pogledajte kako se najstarijom zlatarskom tehnikom čini dubrovačka puca 

Piše DV
23. siječnja 2018. - 20:25

Dubrovnik je bio veliko zlatarsko središte s dugom tradicijom obradbe zlata i srebra od 13. pa sve do sredine 20. stoljeća. Cvjetna gotika i renesansa označile su vrhunac kreativnosti i svladavanja zlatarskih tehnika, a u Dubrovniku su početkom 16. stoljeća zabilježena 43 zlatara, uglavnom domaćeg podrijetla, koji su svojim proizvodima opskrbljivali i susjedna tržišta, a radili su i po narudžbama. Od sredine 19. i do prve polovine 20. stoljeca dubrovačke zlatarske radionice bile su isključivo orijentirane na izradbu tradicijskog nakita za potrebe sve bogatijeg sela dubrovačkog kraja. Postupnim napuštanjem tradicijskog odijevanja započeli su stagnacija i odumiranje dubrovačkog zlatarstva. 

U sklopu programa Noći muzeja, u žitnici "Rupe" će u petak 26. siječnja u 19 sati biti upriličeno predavanje i prezentacija izrade tradicijskog nakita dubrovačkog kraja. Predavanje će se bazirati na primjercima tradicijskog nakita Župe dubrovacke, Rijeke dubrovačke i Dubrovačkog primorja koji se čuva u fundusu našega Etnografskog muzeja i istraživanju koje je rezultiralo upravo objavljenim katalogom na tu temu. 

Budući da su nakitni predmeti iz fundusa Etnografskoga muzeja djela dubrovačkih zlatara 19. i ranog 20. stoljeća, uz predavanje će umijeće izrade tradicijskog nakita prezentirati posljednji zlatar Matija Vierda. Zlatar Vierda je izdanak dubrovačke zlatarske obitelji koja ima dugu tradiciju još od 1914. godine kada je njegov djed Matija Vierda upisan u registar dubrovačkih obrtnika.

Za ovu prigodu će prezentirati izradu puce koja nastaje jednom od najstarijih zlatarskih tehnika izvlačenja filigrana. Dubrovački muzeji ovim podupiru i promoviraju rad domaćeg majstora zlatara, te nastoje osvijestiti publiku o važnosti i vrijednosti ručnog načina izrade zlatnog nakita.

25. travanj 2024 03:19