StoryEditorOCM
KulturaNOĆ MUZEJA 2018.

Dom Marina Držića u 'najdužoj' noći: Šiblov svijet Dunda Maroja uz glazbu ansambla Plazarius i delicije iz Držićeva doba

Piše DV
22. siječnja 2018. - 20:38

Najljepša muzejska noć čeka nas i u Domu Marina Držića, gdje je ove godine u Noći muzeja 2018. planirano uživati u obljetnici velikog Vidre, i to kroz sva osjetila-sliku, zvuk i okus. Dom Marina Držića kao i uvijek u Noći muzeja ima sjajan, nostalgičan ali i aktualan program koji počinje oko 18 i 30, brzim povratkom u dubrovačku renesansu.

18:30 - 21.00 Ansambl Plazarius – koncert renesansne glazbe

19:00-01:00 Otvorenje izložbe slika umjetnika Duška Šibla "Moj svijet Dunda Maroja"

Iz pregovora katalogu izložbe Ive Körbler: "U prošloj, obljetničkoj godini 450. godišnjice smrti najvećeg hrvatskog komediografa i renesansnog pisca Marina Držića (1567.-2017.), istaknuti hrvatski akademski slikar Duško Šibl spontano je napravio seriju slika i crteža posvećenih likovima iz Držićeve komedije Dundo Maroje, kao poseban hommage velikom piscu, ali i aktualan umjetničko-društveni, metaforičko-alegorijski komentar suvremenog svijeta. Drugim riječima, nije se radilo o umjetničkoj narudžbi za ovu obljetnicu, već o vrlo snažnoj individualnoj potrebi jednog umjetnika da u današnjem društveno-povijesnom trenutku likovno poveže i komentira dvije vrlo slične epohe te ukaže na trajne konstante ljudskog karaktera i duha na koje se referira Marin Držić u svojem djelu.

Duško Šibl udahnuo je likovima iz Dunda Maroja novi život u ciklusu slika koji nije tek respektabilni prinos značajnoj piščevoj obljetnici. Štoviše, još je jednom pokazao kako u Držićevom genijalnom komediografskom laboratoriju čovjek može postati vlastitom karikaturom, ali i bezvremenom „karikaturom univerzuma“ (Werner Hoffmann)."

19:30-22:00 Kušajte delicije iz Držićevog doba - autentične delicije koje se spominju u djelima Marina Držića. Jedinstvena je to prilika sljubljivanja literarno-kulturnog naslijeđa i tradicionalne dubrovačke kuhinje.

Tijekom manifestacije Noć muzeja 2018. godine Dom Marina Držića bit će otvoren za posjetitelje do jedan sat poslije ponoći te je svim posjetiteljima ulaz besplatan, a u Noći muzeja svi artikli iz muzejske suvenirnice bit će u prodaji s popustom od 30 posto - poručuju iz Doma Marina Držića. 

20. travanj 2024 12:50