Vijesti Kultura

DUBROVAČKI MUZEJI NA MEĐUNARODNOJ IZLOŽBI U TRSTU

'U moru intimnosti. Podvodna arheologija priča priču Jadrana'

DUBROVAČKI MUZEJI NA MEĐUNARODNOJ IZLOŽBI U TRSTU

Dubrovački muzeji sudjeluju u velikom međunarodnom projektu koji je rezultirao izložbom „U moru intimnosti. Podvodna arheologija priča priču Jadrana“, postavljenom u prostoru bivše ribarnice u Trstu – 'Salonu čuda' zahvaljujući zajedničkom doprinosu preko 60 talijanskih, hrvatskih, slovenskih i crnogorskih ustanova.
Izložba po prvi puta predstavlja relikvije, umjetnine, svakodnevne uporabne predmete, robu za prodaju i sigurnosnu opremu pronađenu na brodovima potopljenima u Jadranu i to na preko dvije tisuće četvornih metara izložbenog prostora, ističu u Dubrovačkim muzejima. Među gotovo tisuću nalaza s podvodnih lokacija koje su predstavljene na izložbi, 304 su posuđene iz hrvatskih ustanova, a od toga čak 59 predmeta iz zbirki podvodnih nalaza dubrovačkoga Pomorskog muzeja.
Šetnjom po morskom dnu posjetitelj na sveobuhvatan način doživljava intenzitet kulturnih i komercijalnih tokova razmjene, specifičnost brodogradnje, bogatstvo infrastrukture i dinamičnost obalnih pejzaža, kao i priče o ljudima iz „mora intimnosti“. Tematski se izložba bavi jadranskim prostorom, lukama, brodovima, robama, ljudima i njihovim aktivnostima, posebice ratovima, svetim mjestima, migracijama, ali i istraživanjima pod morem.
Izložba je posvećena Predragu Matvejeviću, a sam naslov inspiriran je njegovim Mediteranskim brevijarom u kojem kaže kako je Sredozemlje more blizine, a Jadran intimnosti. Uz bogate popratne programe, poput vodstava kroz izložbu, predavanja, edukativnih radionica za različite školske uzraste, izložba će ostati otvorena do 1. svibnja 2018. godine.

Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije