StoryEditorOCM
KulturaPREDSTAVLJENA KNJIGA VIDRINIH IZREKA

LUKO PALJETAK Mudri ima luđega podnijet' - tako bi Držić opisao današnji Dubrovnik

Piše PSD.
20. prosinca 2017. - 00:44

Možda posljednji događaj u sklopu obilježavanja 450. obljetnice smrti Marina Držića priredilo je Društvo dubrovačkih pisaca promocijom knjige "Sentence Marina Držića" u teatru Bursa. Urednik knjižice koja je izašla u sklopu biblioteke "Mirac Mali" ili "za svačiji špag" je akademik Luko Paljetak, a s njim su knjigu predstavili predsjednik DDP-a, Boris Njavro te Sebastijan Vukosavić.

Njavro je najprije objasnio pozadinu nastanka djela istaknuvši kako je ideja nastala ljetos tijekom Škole filma na Šipanu te se Društvo na ovaj način željelo uključiti u obilježavanje 450. obljetnice smrti najvećeg hrvatskog komediografa. Paljetak je poručio kako Držić svojim mislima ne želi samo zabaviti, nego i poučiti.

- Držićeve temeljne misli su s jedne strane ozbiljne i komične i reklo bi se, blage i dobronamjerne, a s druge strane peckave i zločeste, pametne, kritičke... U Držića nema ništa što treba baciti, sve se od njega može čuti, pogotovo ono što se inače ne čuje jer on nama želi reći i ono što nije napisao, ono što je iza ili ispod riječi. Mi neprestano osjećamo da on s nama "supostoji" i da nam stalno nešto govori na uho. Pitali su me što bi Držić rekao za današnji Dubrovnik? Koju bi svoju izreku izdvojio ili upotrijebio? Držić je napisao ovo i mislim da je to najprikladnije za današnji Dubrovnik: "Mudri ima luđega podnijet!", poručio je Paljetak te objasnio karakter knjižice:

- Naš prezaslužni Frane Čale je već 80-tih godina prošlog stoljeća u analima našega Zavoda za povijest u Lapadu objavio jedan veliki izbor Držićevih sentenci i misli u časopisu, ali tko danas ima taj časopis?! Uvrstio sam i one misli koje je Držić utkao u svoja takozvana "urotnička pisma". Naravno, ne treba se zavaravati, Držić ovo nije sam isisao iz vlastitoga prsta, ali ono što je zanimljivo jest način na koji je on to uklopio u svoje djelo. Ove sentence nisu nakalemljene na replike njegovih likova, nego su sastavni dio njihove osobnosti i karaktera. Svaki lik, bez obzira je li iz pastorale ili komedije, tu izreku govori u pravom trenutku kada je treba reći i kada je to sasvim u skladu sa situacijom u kojoj se on našao sa svom svojom osobnom psihologijom, osobnošću i načinom shvaćanja svijeta, dodao je akademik dodavši kako su Dubrovčani uopće bili marljivi pisci, skupljači pa čak i prevodioci poslovica.

Svaka misao u knjizi ima redni broj, poredane su abecednim redom na osnovu prvog slova u rečenici, a na kraju knjižice su brojevi raspoređeni po temama kako bi se čitatelji lakše snašli. Ispod svake sentence napisan je naziv djela iz kojeg je izreka uzeta.

U promociju se glazbeno uključio i fagotist Matija Novaković. bLu

18. travanj 2024 22:09