StoryEditorOCM
KulturaFESTIVALSKA PALAČA

Predstavljanje knjige Svjedoci Mnemozine - Plavi razgovori o Igrama i Gradu Jelene Obradović Mojaš

Piše PSD.
4. prosinca 2017. - 11:55

U izdanju Dubrovačkih ljetnih igara objavljena je knjiga Svjedoci Mnemozine – Plavi razgovori o Igrama i Gradu autorice Jelene Obradović Mojaš, koja će biti predstavljena u subotu, 9. prosinca u 19 sati u Festivalskoj palači. Knjigu će uz autoricu, predstaviti Ivana Medo Bogdanović, Perica Martinović i Davor Mojaš.
 
To dokumentarno radijsko štivo, s uredničkim potpisom Željke Turčinović, govori o višedesetljetnim uzajamnim vezama HRT – Radija Dubrovnik i Dubrovačkih ljetnih igara. Knjiga sadrži četrdesetak razgovora s umjetnicima koji su obilježili povijest Dubrovačkih ljetnih igara istodobno afirmirajući misao i poslanje Radio Dubrovnika u proteklih 25 godina, kao vjernoga arhivara kulturnih zbivanja s jasnim naglaskom na ulozi i važnosti Hrvatskoga radija u promociji i očuvanju nacionalne kulture.
 
Plavi razgovori bili su i ostali svojevrsna stalna radiofonijska scena. Ona, slušateljima okrenuta, radijska ponuda s vjernom publikom i uvijek istom matičnom frekvencijom od 105 Mhgz. U kontinuitetu u cjelogodišnjem terminu od srpnja 1992. godine, redovito su u Plavim razgovorima gostovali umjetnici koji su bili dio festivalskih ansambala, raznih dramskih, baletnih i opernih podjela, solisti, glazbenici, dirigenti, slikari, fotografi, ali i mnogobrojni umjetnici koji su pohodili Dubrovnik. Koncept Plavih razgovora podrazumijeva odabir relevantnih i kreativnih osobnosti koje ostavljaju otisak u kulturnom životu Grada. Cijela jedna intrigantna galerija zanimljivih sugovornika “ulazila” je eterom u domove slušatelja. U ovoj nakani njihova ponovnog okupljanja u dokumentarističko štivo, u obzir su dolazili samo oni koji su poslanjima, životnim i umjetničkim razlozima bili i ostali vezani za Dubrovnik i Igre. Pokazalo se da je takvih radijskih Razgovora bilo dovoljno baš kao i razloga da u ovako suženom izboru gostiju budu “u knjigu stavljeni”. Činilo se prikladnim i povodnim dio sačuvanih snimljenih emisija Plavih razgovora “prepisati” i za ovo objavljivanje složiti u vremenopis o Igrama i Gradu. Riječ je o izboru gostiju iz fundusa sačuvanih “starih vrpci” iz analognoga vremena radijske kulture i njima dodanih Plavih razgovora snimljenih u digitalnoj eri. Poželjelo se nešto, tako imanentno elektroničkom mediju poput radijske emisije, ponuditi kao novinarski tekst i tako, pisanim tragom, složiti uspomenu koju i umjetnici i Igre i Radio zaslužuju“ - navodi autorica u uvodu knjige.
 
Jelena Obradović Mojaš diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu (1989.) i doktorirala na Poslijediplomskom doktorskom studiju Povijest stanovništva Sveučilišta u Zagrebu (2012.). Objavljuje publicističke i znanstvene radove s područja kulturne antropologije i povijesti svakodnevice. Autorica je znanstvene monografije Kolenda u Dubrovniku – tradicija kolendavanja od XIII do XXI stoljeća, objavljene u izdanju Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. Znanstvena je suradnica na studiju Povijesti Jadrana i Mediterana Sveučilišta u Dubrovniku. Od 1989. godine radi u Informativnom programu Hrvatskog radija, istodobno za programe nacionalnih mreža prati kulturu i znanost. Urednica je tjednih emisija, komentatorica izravnih prijenosa, autorica brojnih baštinskih dokumentarnih zapisa i emisija u Dramskom programu Hrvatskoga radija. Pokrenula je tjednu emisiju iz kulture Plavi razgovori  koja se u programu Radio Dubrovnika neprekidno emitira od 1992.
 

 

18. travanj 2024 15:33