StoryEditorOCM
KulturaČESTITAMO!

PALAČA SPONZA Fotoklub Marin Getaldić otvorenjem izložbe obilježio sedam desetljeća postojanja 

24. studenog 2017. - 23:50

Izložba "Fotoklub Marin Getaldić - 70 godina" otvorena je u atriju palače Sponza kao povod sedamdesete obljetnice djelovanja dubrovačkog fotokluba. Postav čine fotografije 53 autorica i autora, uglavnom aktivnih članova kluba ali i nekih koji su obilježili djelovanje kluba kroz protekla desetljeća.

Nakon Drugog svjetskog rata, 1947. godine, u sklopu tadašnje Narodne tehnike Hrvatske, danas poznate kao Hrvatska zajednica tehničke kulture osnovan je Fotoklub Marin Getaldić. U početku skromne opreme i broja članova brzo je izrastao u respektabilan klub na prostorima bivše države, kako po broju članova tako i po uspjesima koji su ti članovi postizali na fotografskim salonima. U klubu su u tom periodu djelovali  brojni fotografi koji su ostavili trag u hrvatskoj fotografiji i šire kao što su Željko Šoletić, Mišo Ševelj, Najka Mirković, Ljubo Gamulin, Pavo Urban, dugogodišnji fotoreporter Dubrovačkog vjesnika Željko Tutnjević i mnogi drugi. 

Nakon Domovinskog rata, a zbog gubitka prostora za rad, klub životari samo na papiru do 2009. godine kada skupina, u međuvremenu stasalih fotografa, na čelu s Eugenom Miljanom, ponovno započinje s aktivnostima.

Ove godine, obilježavajući 70 godina od osnutka Fotokluba Marin Getaldić, klub zaokružuje desetljeće aktivnosti, brojnih domaćih i međunarodnih izložbi, predavanja, radionica, druženja i foto izleta s posebnim naglaskom na rad s dubrovačkim osnovnoškolcima i srednjoškolcima kao zalogom za budućnost i garancijom dugovječnosti fotoamaterizma u Dubrovniku.

Zanimljivo, osim sedamdesete obljetnice Fotokluba Marin Getaldić ove godine se obilježava i devedeset godina fotoamaterstva u Dubrovniku od davne 1927. kad je u Dubrovniku osnovana fotosekcija pri hrvatskoj sokolskoj organizaciji.
 

20. travanj 2024 12:09