StoryEditorOCM
KulturaOBOJANI SNOVI DUBROVAČKE UMJETNICE

​Akademska slikarica Ivana Jovanović Trostmann izlaže u Rimu

Piše PSD.
16. studenog 2017. - 14:12

U organizaciji Udruge hrvatsko-talijanskog prijateljstva i zalaganjem gospođe Svjetlane Lipanović u Francuskom institutu (Institut francais-Centre Saint Lois, Largo Toniolo 22) u središtu Rima 8. studenog 2017. otvorena je samostalna izložba akademske slikarice Ivane Jovanović Trostmann – La bellezza segreta della natura. Autorica je izložila dvadeset slika koje su talijanskoj likovnoj publici, predstavnicima hrvatskih diplomatskih misija, galeristima i predstavnicima medija donijeli tračak topline juga, sunčani odraz plavetnila mora i neba, kojima slikarica želi podijeliti dio neprolazne čarolije krajolika u kojem stvara i bajkovitog ugođaja mediteranskih kolorističkih pejzaža.

Rimska publika susrela se s „obojanim snovima“ slikarice koja na svojim platnima strasno i intezivno sanja svoje snove i boja ih svježom prozračnom bojom i oni žive i dišu prenoseći nam neprolazni ritam ljepote, a onda ujedno i dobrote i sklada življenja i stvaranja.

Na otvorenju su nazočne pozdravile potpredsjednica Udruge Svjetlana Lipanović i savjetnica u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Rimu, Tamara Perišić, a o slikama Ivane Jovanović Trostmann govorile su ugledna talijanska povjesničarka umjetnosti Mara Ferloni i docentica Sveučilišta u Dubrovniku Katja Bakija. Izložba će u Rimu biti otvorena do 25. studenog 2017.

Ivana Jovanović Trostmann jedno svoje platno poklonila je i Papinskom hrvatskom zavodu svetog Jeronima u Rimu kojom prigodom je primio rektor Crkve i Zavoda sv. Jeronima vlč. Bože Radoš.

25. travanj 2024 04:28