StoryEditorOCM
KulturaTEMATSKI POSTAV

OTVORENJE IZLOŽBE Slika u slici, a slike u Umjetničkoj galeriji

Piše PSD.
10. studenog 2017. - 00:59

Izložba „Slika u slici“ u hrvatskom slikarstvu XX. stoljeća otvorena je u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Ona istražuje djela hrvatskih slikara u kojima se javljaju prikazi umjetničkih djela bilo da je riječ o portretima, žanr-prizorima ili prikazima interijera u najužem smislu. Na izložbi su zastupljeni klasici hrvatske moderne umjetnosti poput Vlaha Bukovca, Emanuela Vidovića, Milivoja Uzelca, Ljube Babića i drugih. Središnje mjesto na izložbi zauzimaju radovi Iva Dulčića od 1946. do 1953. godine, kada se Dulčić okreće intimističkim temama s čestim prikazima dubrovačkih interijera, radovi Antuna Masle šezdesetih i Đura Pulitike sedamdesetih godina kada tvz. "slika u slici" postaje gotovo lajtmotiv njihovih djela, te radovi Iva Vojvodića i Branka Kovačevića.

Ravnatelj Umjetničke galerije Marin Ivanović pohvalio je autoricu izložbe Rozanu Vojvoda što se uopće odlučila baviti ovom temom, a s obzirom na to da su izložena djela vlasništvo privatnih dubrovačkih, zagrebačkih i splitskih zbirki, te nacionalnih muzejskih institucija – Umjetničke galerije Dubrovnik, Galerije umjetnina iz Splita, Moderne galerije iz Zagreba i Gradskog muzeja iz Karlovca, Ivanović je ponajviše naglasio važnost privatnih zbirki koje često sadržavaju vrijedna umjetnička djela koja javnost inače nikada ne bi uspjela pogledati da nije ovakvih izložbi. Inače, tek petina radova dolazi iz fundusa UGD-a.

Vojvoda je izrazila zahvalnost svima koji su ustupili slike, ponajviše nasljednicima Antuna Masle te Branka Kovačevića rekavši kako je ovo tek početak istraživanja ove zanimljive problematike koja do sada nije obrađena.

- Prikaz umjetničkih djela u samim umjetničkom djelima nikad nije slučajan; kod portreta je riječ o istraživanju veze ambijenta i prikazane osobe, kod prikaza atelijera riječ je o pozicioniranju samog umjetnika naspram svog slikarskog identiteta, a odabir interijera u kojima figuriraju slike i umjetnička djela intimistički je intoniran i u najužoj je vezi sa osobnim afinitetima slikara - često predstavlja hommage određenim umjetnicima, razdobljima ili pak intimnu posvetu atmosferama različitih gradova, piše Vojvoda u pratećem katalogu.

Izložba ostaje otvorena do 10. prosinca. bLu

19. travanj 2024 04:04