StoryEditorOCM
KulturaDUBROVNIK ART FORUM

DANI RUSKE KULTURE Sudbina najavljivača Lilioma ispričana izvedbom JuljAnsambla

Piše PSD.
4. studenog 2017. - 16:22
Liliom (22)

Na rasporedu petog dana Dubrovnik Art Foruma ili Dana ruske kulture bila je predstava "Liliom" Ferenca Molnára u režiji Atille Vidnyánskog mlađeg te u izvedbi JuljAnsambla. Priča je to o siromašnom najavljivaču u lunaparku Liliomu koji se zaljubljuje u djevojku Julie. Ljubomorna gazdarica lunaparka Muscat daje Liliomu otkaz. Junak živi sa svojom nezaposlenom djevojkom koja otkriva kako je trudna. Liliom planira pljačku zbog financijskih tegoba. Sve krene naopako pa stoga počini samoubojstvo, ali biva na jedan dan vraćen na Zemlju kako bi ispravio svoje greške.

U predstavi igraju: Stjepan Azarjan, Roman Vasiljev, Artjom Dubra, Aleksej Jermoškin, Aleksej Kamanjin, Sergej Novosad, Irina Obručkova, Ronald Pelin, Varvara Feofanova, Sergej Šadrin, Varvara Šmikova i Nikita Juskov.

Priča koju pruža Molnár siromašna je, ne pruža neke velike zaplete ni obrate stoga je predstava bila orijentirana na zaista uvjerljivu izgradnju likova. Uz to, velika prednost predstave jest konstrukcija atmosfere i tu ovo redateljsko čitanje apsolutno briljira. Kao i prošle godine, tako i sada članovi JuljAnsambla, a lani studenti Škole-studija MHAT (Moskovskog hudožestvenog akademskog teatra), komad igraju energično i dinamično, a sve je dozirano humorom i karikiranjem.

Dokazuju opet svoju svestranost pa se na sceni uz glumu odvija ples, pjevanje i sviranje, ali uz sav taj trud i rad ovaj tekst jednostavno je mlak i prazan da bi na pozornici iznjedrio snažan dojam. Sam po sebi nije vrijedan dva sata inscenacije jer glumcima ne pruža nikakvu izuzetnu radnju, a ni gledateljima odličnu predstavu.

Jako praktičnu scenografiju potpisuje Kinga Réta Vecsei, adaptaciju teksta Miklós Vecsei, prijevod András Kozma, pokrete Gábor Osváth i Nelli Szücs. Kostimografkinja je Ana Hrustaljova, a oblikovatelj svjetla Maskim Birjukov.

Nakon kazališnih izvedbi i filmske večeri, na red dolazi glazba i pisana riječ stoga je šestog dana festivala, 4. studenog s početkom u 19.30 sati u Kazalištu Marina Držića zakazan koncert pod nazivom "Rusija u glazbi i stihu" na kojem će nastupiti ruska sopranistica Anastazija Belukova i hrvatska mezzosopranistica ruskih korijena Vera Obukhova Velić, a sve uz pratnju ansambla Hrvatsko-ruskog društva "Umjetnost bez granica". Za poetski dio pobrinut će se glumci ansambla KMD-a Mirej Stanić i Hrvoje Sebastijan koji će recitirati stihove najvećih ruskih pjesnika.

B. Lucić

 

19. travanj 2024 23:13