StoryEditorOCM
KulturaUMJETNIČKA GALERIJA DUBROVNIK

Otvorena izložba "Praznina - izbor iz hrvatske fotografije XXI. stoljeća"

Piše Bruno Lucić Foto: Bruno Lucić
13. listopada 2017. - 14:25

"Praznina - izbor iz hrvatske fotografije XXI. stoljeća" naziv je izložbe koja zastupa i naznačuje stvaralaštvo petnaest autora i autorica vizualne scene i koja je otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. 

Kustosica izložbe i autorica koncepcije je Petra Golušić, kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik, a asistentica kustosice za ovu izložbu je Jelena Tamindžija.

- Fotografija je kao mediji svima dostupna, a ono što nam nešto govori jest ideja. Čini mi se da nas je ovo postranzicijsko razdoblje ostavilo praznim, ostala je praznina duha, prostora, emocija. Autorica izložbe željela nam je pokazati hrvatski suvremeni trenutak, kazao je na otvorenju ravnatelj UGD-a Marin Ivanović.

Golušić je zahvalila svim suradnicima te izrazila žaljenje što zbog financijskih nedostataka nije bilo moguće platiti dolazak svih autora fotografija i autore tekstova. Izložba je zapravo izbor odgovora na pitanje što je praznina. 

Izložba predstavlja fotografije koje zastupaju tek naznaku hrvatske vizualne scene XXI. stoljeća. Eksponati/radovi nastali su u odmaku od tjelesnog prisustva čovjeka i izdvojeni su iz serija od kojih ga neke sadrže. Predstavljeno je stvaralaštvo Jelene Blagović, Borisa Cvjetanovića, Petra Dapca, Sandra Đukića,Marka Ercegovića, Davora Konjikušića, Igora Kuduza, Antuna Maračića, Ane Opalić, Marine Paulenka, Jasenka Rasola, Davora Sanvincentija, Sofije Silvije, Sandre Vitaljić i Borka Vukosava.

Tekstove potpisuju Gorana Kardaša, Antuna Nodila, Stipe Božića, Janke Vukmir, Srđana Nogića, Krunoslava Ivanišina, anonimnih autora i autorica (dio dokumentarnog terenskog istraživanja) i autorice koncepcije Petre Golušić.Izložba je posvećena nedavno i prerano preminuloj zaposlenici UGD-a - Terezi Lončarici. 

Izložba ostaje otvorena do 5. studenoga 2017. bLu
 

25. travanj 2024 07:06