Vijesti Kultura

PALAČA SPONZA

OTVORENA IZLOŽBA Pola stoljeća likovnog Treperenja Vedrana Grabovca

PALAČA SPONZA

Pedeset godina bavljenja slikarstvom Vedran Grabovac obilježio je otvaranjem izložbe "Treperenja" u atriju palače Sponza. O predstavljenim djelima govorio je povjesničar umjetnosti Antun Karaman koji je u predgovoru kataloga napisao:

- Što je pred nama? Šuma grmolikog bilja ili raskošna površina koraljnog grebena? (...) Sve na prvi pogled izgleda vrlo jednostavno i pitko, lako dohvatljivo i obično, ali samo na prvi pogled jer istina je mnogo kompleksnija: snaga govora jest u jednostavnom i običnom diskursu, u čistoći i istinitosti neposredne vizije i u sažimanju ordinata svih onih doživljaja linija koje emaniraju umjetnikovu skrivenu, specifičnu, subjektivnu strast, neku tegobu ili radost, ali, u jednostavnosti i običnosti ponekad se kriju i mnoge druge, složenije i dobro skrivene zamke svijesti. I ovdje, u aktualnim Grabovčevim slikama ih je napretek, a pitanje je uvijek više nego li odgovora, zabilježio je Karaman.

Autor je ostao skroman te zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji izložbe koja ostaje otvorena do 10. listopada. bLu

Naslovnica Kultura

Najčitanije

Najnovije