Vijesti Kultura

GALERIJA DULČIĆ MASLE PULITIKA

LIKOVNA ZAVRŠNICA LJETA Otvorena izložba "Svjetlo i tama Mediterana" Matka Trebotića

GALERIJA DULČIĆ MASLE PULITIKA

U galeriji Dulčić Masle Pulitika otvorena je izložba "Svjetlo i tama Mediterana" autora Matka Trebotića. Ravnatelj Umjetničke galerije Marin Ivanović nazvao je u svom govoru Trebotića pravim i istinskim prijateljem Grada Dubrovnika, a u katalogu izložbe je, između ostalog, zapisao:

- Izložba i svojim postavom naglašava dihotomiju svijetlog i tamnog, ali istovremeno i osobnog i općeg Mediterana. Pri tome je tamni zastupljen crvenim triptihom i video uratkom, jednim konstruktom opće simbolike i jednim sasvim osobnim, a svijetli njegovim bijelim slikama koje u sebi nose aglomerat općega podslikanog osobnim. Iznimna razina likovne virtuoznosti te slojevita i razrađena misaona podloga, kao i uspješna sprega konceptualne i prostorne dvojnosti (i podvojenosti) ovih cjelina, još jednom potvrđuje Trebotića kao umjetnika visoke intelektualne svijesti i duboke duhovne povezanosti s kulturno-ambijentalnom zadatošću Mediterana, piše ravnatelj UGD-a koji je ujedno i kustos izložbe.

Govoreći o vrijednostima koje su Dubrovčani naslijedili, Ivanović je naveo kako pak u nove vrijednosti svakako ne spadaju "kameni lavovi".

Sam autor nastavio je u oštrom tonu rekavši kako Dubrovnik i Split treba spasiti jer je "perverzija da se u jednoj ulici koja se zove Široka ne može proći od stolova ili pak ući u katedralu zbog stolova". Dodao je da postoji šansa da se "spase i Dubrovnik i Split". Posebno je naznačio kako je izložbu posvetio svome profesoru - arhitektu Nikoli Dobroviću koji je upravo u Dubrovniku realizirao nekoliko svojih kapitalnih djela. Inače, autor izložbe je po vokaciji arhitekt.

Godine 2015. Trebotić je u sklopu 66. Dubrovačkih ljetnih igara u atriju palače Sponza predstavio izložbu pod nazivom "Summa Mediterranea" i prezentirana je tada i istoimena monografija na hrvatskom i engleskom jeziku.

Izložba ostaje otvorena sve do prvoga dana listopada. bLu

Naslovnica Kultura

Najčitanije

'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?

'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?
Na Velikoj sceni Kazališta Marina Držića sinoć je  premijerno  izvedena predstava "Skup" u režiji Ivice Kunčević...
'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?

Najnovije